Actualitate

Cursuri online din octombrie? Părinții, extrem de îngrijorați. Ce spun autoritățile de sănătate publică despre zvonurile care circulă în această perioadă

A început școala, cu prezența elevilor în bănci. Însă, întrebarea care stă pe buzele tuturor este: “Cât timp se vor putea desfășura cursurile cu prezență fizică?” Părinții se tem că nu foarte mult, temerile fiind alimentate și de anumite zvonuri care circulă în această perioadă în rândul buzoienilor, conform cărora din octombrie școlile se vor închide și se va trece exclusiv la cursuri online.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, directorul Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu, a negat aceste informații. Directorul DSP Buzău spune că nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va întâmpla luna viitoare. Cursurile vor fi suspendate doar dacă apare un caz pozitiv într-o clasă sau dacă rata de incidență ajunge la 6/1000 locuitori.

“Nu au fost discuții pe marginea acestei informații pentru că nu avem certitudinea că se va întâmpla. Noi am avut discuții doar pe tema Ordinului comun al Ministerului Sănătății cu Ministerul Educației și în situația în care într-o clasă, așa cum prevede Ordinul, există un caz confirmat, elevii acelei clase vor trece pentru 14 zile în sistem online. Deci, în octombrie vom vedea ce rată de incidență va fi. Acum ne aflăm într-o etapă în care numărul de cazuri este unul constant în aproape fiecare zi.”

Pentru a evita un astfel de scenariu, și pentru a menține școlile cât mai mult deschise, este nevoie ca măsurile de prevenție să fie respectate cu strictețe de fiecare persoană în parte. În plus, subliniază autoritățile de sănătate publică, o importanță majoră o are și vaccinarea anti COVID-19.

“Noi, în ultima perioadă, ne-am mobilizat și am avut întâlniri cu directorii de școli pentru a mobiliza și responsabiliza în cadrul ședințelor cu părinții, să le explice beneficiile vaccinării, am avut și întâlniri cu medii din cabinetele școlare și medii de familie astfel încât toată lumea să cunoască beneficiile vaccinării. Cu cât ne vaccinăm și încercăm să limităm acest virus, cred că lucrurile vor fi în regulă în școli și învățământul va fi unul față în față.  Toți trebuie să fim responabili și să ne asumăm măsurile de prevenție în continuare, indiferent că suntem sau nu vaccinați. Trebuie să ne gândim și la cei din jurul nostru”, a subliniat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

După zile întregi în care au fost confirmate câte circa 20 de cazuri noi COVID-19, luni, 13 septembrie, au fost raportate doar 3 cazuri noi. De la debutul pandemiei de coronavirus, s-au infectat cu SARS CoV-2 12.300 de buzoieni, dintre care 446 nu au mai putut fi salvați.