Actualitate

Dacă mâine România e Ucraina, cum dăm alarma la Buzău? Sisteme nefuncționale în tot județul

SURSA foto stiripesurse.ro

Doamne ferește de un atac aerian în zona Buzăului! În cea mai mare parte a județului, localnicii nici nu ar putea fi avertizați să se adăpostească de urgență din calea rachetelor sau a altor arme. Doar cele două municipii și câteva localități au amplasate sirene de avertizare publică.

Situația a fost prezentată, la Focus Tv, de fostul șef al Protecției Civile Buzău, colonel în rezervă Costel Barbu. După ani de zile în care a lucrat în domeniu, Costel Barbu a vorbit, în contextul luptelor grele ce se dau la granița României, despre sistemele aflate la nivelul județului, folosite în caz de atac aerian. Situația nu este nici pe departe așa cum s-ar impune în secolul 21. Doar cele două municipii și maxim 10 comune dispun de sirene speciale pentru alarmarea populației în caz de pericol. Restul localităților sunt lipsite de astfel de sisteme. Dar, și acolo unde există, unele sirene sunt vechi și nefuncționale în anumite condiții.

“La nivelul județului avem anumite sirene, marea majoritate vechi, care au intrat în dotarea primăriei în anii 80. Ideea e că avem și putem să ne dotăm cu sisteme performante. Acelea, dacă se întrerupe curentul, nu mai pot trimite semnale de alarmă. Din păcate, la nivelul județului avem foarte puține. Aceste sisteme de alarmare, prin legislație, trebuie să acopere toată zona locuită. La nivelul primăriilor avem o singură sirenă. În ultima perioadă, unele localități s-au dotat cu astfel de sirene. Avem 10 localități care, cât de cât, s-au dotat cu sisteme performante. În plus, în 2016 am instalat în Dispeceratul ISU o centrală performantă, și la nivelul municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat. Aceste centrale sunt cuplate între ele și la nivelul IGSU și se reușește să se alarmeze, cel puțin la nivelul municipiilor, ori din primărie, ori din dispeceratul ISU. Chiar direct de la București se poate acționa sistemul de alarmare al municipiului. Toate sirenele noi care s-au achiziționat sunt cuplate la această centrală județeană.”

Cum ar fi avertizată populația acolo unde nu există sirene de alarmare publică? Exact cum se întâmpla în urmă cu sute de ani: cu ajutorul clopotelor.

“Să știți că în planul de înștiințare încă sunt menținute semnalele trase cu clopotul la biserică, unde zona nu este acoperită cu sirene.”