Au fost părăsiți de propriile mame și au ajuns în centrele de plasament din județ. După câțiva ani, însă, au reușit să simtă din nou dragostea unei familii. Zeci de copii părăsiți de cei care le-au dat viață și-au găsit o nouă familie, anul trecut.
Statisticile privind adopțiile, la Buzău, arată cifre încurajatoare. În 2020, 17 copii au fost luați din centrele de plasament și integrați în familii din județ sau din țară, în timp ce anul tercut 32 de micuți au avut norocul să își găsească o familie care să-i crească și să le ofere dragostea de mamă și tată. Au fost copii de toate vârstele.
“În cursul anului 2021 observăm o creștere semnificativă a adopțiilor încuviințate cu sentință civilă definitivă, în număr de 32. Poate nu pare o cifră foarte mare, dar pentru noi înseamnă că 32 de copii din sistemul de protecție și-au găsit un cămin definitiv. De asemenea, în cursul anului 2021, ca urmare a modificărilor legislative, un număr de 138 de copii au fost declarați adoptabili. Pe lângă aceștia, au fost eliberate 47 de atestate de persoană sau familie adoptatoare”, a declarat la Focus Tv, Cristina Tudorache, șef Birou Adopții DGASPC Buzău.
Situația adopțiilor s-a schimbat semnificativ odată cu modificarea legislației și simplificarea procedurilor. Astfel, familii care așteptau ani buni să își vadă visul împlinit, acela de a avea un copil, au reușit să parcurgă toate etapele necesare și să ia acasă un micuț.
“Prin modificările aduse prin Legea 268 din 2020 s-au simplificat semnificativ procedurile de adopție. Astfel, este mult mai ușoară declararea adoptabilității copiilor aflați în sistemul de protecție, ceea ce înseamnă că perioada în care un copil poate fi declarat adoptabil a fost redusă de la 12 luni la 6 luni, demersurile de căutrare a rudelor se fac o singură dată, doar la intrarea copilului în sistemul de protecție socială, iar managerul de caz, în situații temeinic justificate, poate să reducă și mai mult aceste termene dacă se constată că o eventuală reintegrare a copilului în familia biologică nu este posibilă. Deci, se pot grăbi puțin lucrurile.”
Un alt aspect care dă speranțe este faptul că spre deosebire de anii trecuți, când familiile căutau în general copii de vârste fragede, de până în 5 ani, acum au început să își îndrepte privirile și către copii mai mari, de până la 10 ani. De pildă, anul trecut o familie a adoptat un copil de 8 ani aflat într-un orfelinat din Buzău.
În plus, și copiii diagnosticați cu diverse probleme de sănătate au șanse să fie luați de familii din sistemul de protecție socială.
Este și exemplul unei buzoience care a povestit, la Focus Tv, cum a ajuns să adopte un copil cu probleme de sănătate. La începutul anului trecut, buzoianca și soțul său au început procedurile pentru a putea adopta un copil.
“De doi ani și ceva am început să ne interesăm. In ianuarie am zis să mergem la DGASPC. Am urmat toți pașii, evaluări psihologice, vizite, un curs, toate demersurile s-au încheiat în luna mai cu un atestat de părinte adoptator. Am vrut un copil micuț, până în 4 ani, și știam că se așteaptă mai mult, câțiva ani buni, 2 sau 3. Unele familii au așteptat și 5 ani.”
După ce au parcurs toți pașii necesari, au ajuns să consulte lista copiilor greu adoptabili. Așa s-au îndrăgostit de un micuț de 3 ani, diagnosticat cu probleme de sănătate. Când l-au văzut pe cel mic, cei doi soți au știut că el este copilul pe care îl căutau. L-au luat acasă, i-au oferit toată dragostea și îngrijirile de care are nevoie, și în doar câteva luni copilul a făcut progrese semnificative.
“În iulie am mers la copii greu adoptabili. Ne-am ales acest pitic de 3 ani, cu niste întârzieri de dezvoltare, încadrat la un grad de handicap grav, dar am citit evaluările făcute, am văzut ce face, merge singur, mănâncă. Am mers să îl vedem pe la sfârșitul lunii iulie. Din iulie până în septembrie au fost vizite permanente, copilul nu era foarte activ, era sociabil, dar nu foarte atent, prezent, se juca cu o mașinuță, răspundea la nume dar foarte greu. De când l-am luat acasă, a început să se schimbe foarte mult. Am simțit și noi, și toți cei din jur. Acordându-i toată atenția și dragostea noastră, există un progres, toată lumea își dă seama.”
La nivelul județului Buzău sunt în jur de 250 de copii adoptabili, cu vârste între 1 an și 14 ani.
Adaugă comentarii