Actualitate

DATE EXTREME DE LA STAȚIA METEO BISOCA! Postare inedită făcută de Administrația Națională de Meteorologie. Cifre și imagini spectaculoase

Cea mai geroasă zi din ultimii 37 de ani din Bisoca a fost 30 ianuarie 2006, când minima atinsă a fost de minus 22 de grade Celsius, în timp ce temperatura maximă a fost de 35 de grade Celsius, înregistrată pe 25 august 2012. Sunt doar câteva dintre datele extreme publicate joi de Administrația Națională de Meteorologie RA într-o postare pe pagina de Facebook numită sugestiv ”Viața la stația meteo Bisoca”.

Din aceeași informare aflăm că din 1983, când a fost înființată stația meteo de la Bisoca, și până astăzi, cea mai ploioasă zi a fost pe 23 septembrie 1996, când s-au acumulat 78.4 l/m² în 24 de ore.

O zi cu fenomene extreme a fost 5 mai 1999 când temperatura a scăzut până la -2°C, iar abundența ninsorii (atât sub forma de măzăriche cât și aversă) a făcut ca verdele crud, de primăvară, al ierbii, să se îmbrace cu un strat de 12-15 cm de zăpadă.

”În general, iernile sunt oarecum blânde, dar atunci când ninge întotdeauna zăpada este viscolită. Numărul mediu anual de zile cu zăpadă este de 73, însă cu un superficial strat de zăpadă, media pe ultimii zece ani fiind de 7 cm”, se arată în postarea de pe Facebook.

Doar 23 de zile cu ceață pe an

Fenomenul de ceata este puțin întâlnit. 

”Avem doar 23 zile cu ceață la Bisoca, vântul însă este predominant. Se înregistrează un număr ridicat de zile cu fenomenul de vânt tare (viteza medie ≥15.5 m/s). În noaptea de 5 spre 6 februarie s-a înregistrat viteza maximă a vântului la rafală de 40.6 m/s ( 146.2 km/h). Din cauza lui, rezervația de pin negru de la „Lacurile” a avut de suferit, pădurea fiind doborâtă pe o porțiune de 3 ha”, informează Administrația Națională de Meteorologie.

Amintiri din viața de meteorolog

”Spectacolele naturii” sunt trăite și povestite cel mai bine de meteorologi așa cum de exemplu, în data de 17 noiembrie 1989,la ora 21:10, pe cerul senin, în partea nordică, s-a putut observa o auroră polară (boreală). În postarea făcută de Administrația Națională de Meteorologie este inserat și o scurtă povestioară spusă, cu umor, de unul dintre meteorologii de la Bisoca.

”Înainte vreme, mesajele meteo (meteoarele, cum sunt cunoscute), se transmiteau prin stație radio, cu neajunsurile aferente, legătura nu se realiza tot timpul corespunzător, astfel că de multe ori observatorul ieșea din tură răgușit, „ba mai mult, se întâmpla ca și acasă, în somn să strige indicativul șepte unu de doi opt cinci”, spre amuzamentul sau sperietura celor ai casei, asa cum povestește cu umor Nicu Buturuga, observator de aproape 40 de ani la SM Bisoca”.

Stația meteo Bisoca fost înființată la 1 noiembrie 1983 și este așezată pe Dealul Bisocii sau „Podul al mândru” cum este cunoscut, la 850 m altitudine: Bisoca. Este așezată între dealurile subcarpatice de curbura, Munții Buzăului la NV și munții Vrancei la N. Face parte din rețeaua naționala de supraveghere meteorologică, având program sinoptic și climatologic de 20/24h.