Actualitate SĂNĂTATE

De ce este greșit să-l confunzi pe copilul tău cu un adult și să ți-l faci partener atunci când ai de înfruntat o problemă

Din dorința de a le da provocări de viață copiilor sau de a-i cultiva ca pe viitori adulți responsabili, mulți părinți ajung într-un punct de forțare a lucrurilor, conștient sau mai puțin. Este cazul situațiilor în care un părinte crede că, în abordarea unei probleme, se poate înțelege cu copilul său ca și cu un partener adult, cerându-i chiar răspunsuri în situații care par fără ieșire sau greu de rezolvat. O astfel de abordare este total greșită, spun psihologii.

”Copilul înțelege contextual ce îi spunem, știe limba română, dar capacitatea lui de a rezolva probleme, de a înțelege, în profunzime ceea ce îi cerem este limitată. Atunci, dacă noi considerăm că e un adult îi miniatură, răul pe care îl facem este că îl maturizăm forțat, îl obligăm să gândească, să înțeleagă, să construiască întreg scenariul cu privire la situația respectivă. Sunt lucruri pe care le face adultul, nu copilul. Copilul este un executant, nu un planificator de acțiuni. ”a explicat, la Focus Tv, Adriana Cîrstei, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în terapia traumei.

O altă situație care poate fi de la incomodă la dificil de gestionat pentru un copil este cea a cunoscutei replici ”Așa zic eu!”, utilizată de mulți adulți ca argument suprem într-o discuție contradictorie. Din nou, este o greșeală:

”Părintele este, într-adevăr o autoritate, dar trebuie să înțeleagă că nu e autoritatea supremă, nu e un dictator. Orice copil are nevoie să se simtă auzit, ascultat, înțeles. Să-i spui unui copil ”Faci așa pentru că așa zic eu” îl forțezi să trăiască sentimentul de neputință, pentru că simte că nu-l ascultă nimeni. Noi toți avem nevoie să ne răspundem la ”De ce”-uri. E în natura copilăriei dorința de explorare, iar mintea noastră se dezvoltă în funcție de ceea ce descoperim în jur.”

Mai multe despre relațiile dintre adult și copii și modul în care trebuie gestionate pentru o dezvoltare armonioasă a celor din urmă, aflați urmărind emisiunea Focus News, miercuri, începând cu ora 18,00. Invitată în platou, Adriana Cîrstei, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în terapia traumei ne arată cum se construiește, pe pași, starea de bine.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian