Actualitate

(Video) Ca să ajungi pe lista unui oncolog stai la rând până mori. Buzăul are doi medici la aproape 10.000 de pacienți

Mori așteptând să fii luat în evidențele unui medic oncolog! Cam așa s-a ajuns în Buzău, unde există doar doi specialiști la cei aproape 10.000 de bolnavi de cancer. Deficitul de medici s-a adâncit în ultimii trei ani, iar punctul culminant a fost atins în luna mai 2024, când medicul care asigura consultațiile în ambulatoriul Spitalului Județean a ieșit la pensie. De atunci, toți cei aproape o mie de pacienți programați deja pentru consultații la unitatea respectivă au fost purtați pe drumuri, fiind nevoiți să caute alți specialiști care să-i îngrijească.

În prezent, situația este dramatică. Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în județ sunt doar doi medici oncologi. Unul dintre ei oferă servicii medicale în privat și unul este angajat al Spitalului Județean Buzău. Cei doi ar trebui să îngrijească sau măcar să aibă în evidență aproape 10.000 de bolnavi de cance. Un lucru imposibil care, din păcate, are urmări grave  ajungându-se ca un bolnav să fie nevoit să aștepte mai bine de jumătate de an pentru o programare la un specialist.

Este și cazul fostului primar  din Colți, Pavel Petrișor Rădulescu, care recent a fost confirmat cu cancer de piele. Diagnosticul a fost primit pe neașteptate. În zece zile de la prima consultație, a aflat că suferă de cancer. Deși a mers imediat la tratament, la București, fostul ales local a sunat pentru a obține o programare la un oncolog din Buzău. Primul răspuns a fost dramatic: ”Avem locuri libere abia în februarie 2025!” . După mai multe analize printre programări, Rădulescu a primit o programare pentru luna noiembrie 2024. Între timp, pacientul a suferit două intervenții chirurgicale și spune că ține legătura cu medicul de la București.

”Nu mi se pare normal pentru că boala mea, cancerul de piele, are o evoluție galopantă. Ajunge imediat în ganglion, l-ai scăpat în organe și deja ești de domeniul trecutului” , a spus Rădulescu.

Din păcate, de toate aceste lipsuri s-au lovit aproape toți pacienții pentru că, în prezent, din cei 9.565 de bolnavi de cancer înscriși la Direcția de Sănătate Publică Buzău doar 1300 sunt înregistrați în evidentele Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte, doar puțin peste 10% dintre bolnavii de cancer primesc medicamente și ce au nevoie de la medicii din Buzău. Restul bat drumul spre alte spitale din alte județe sau din Capitală.

Pentru ca situația bolnavilor de cancer să se îmbunătățească ar trebui ca Buzăul să aibă 14 medici în contract cu Casa județeană de Asigurări de Sănătate, potrivit declarațiilor făcute, luni seara la Focus News, de Simona Anghel, directorul instituției.

Luminița de la capătul tunelului

O speranță de mai bine vine de la Spitalul Județean Buzău, unitate care în prezent are un singur medic oncolog, dar unde lucrurile s-ar putea schimba din această toamnă. Claudiu Damian, managerul unității medicale, a declarat, în exclusivitate, la Focus News, că medicul care a terminat rezidențialul la Buzău va rămâne angajatul spitalului, iar, din toamnă, un alt medic din Focșani va acorda consultații în baza unui contract de prestări servicii. În concluzie, spitalul va avea trei medici, din cei 4 câți are nevoie întreaga secție de Oncologie. Rămâne de văzut însă dacă cei doi vor prelua și munca din ambulatoriu astfel încât și acolo să fie acordate servicii medicale pentru bolnavii de cancer.

Deficitul de medici rămâne în continuare, iar o soluție care să-i ajute pe bolnavii de cancer ar fi amenajarea unei secții de oncologie cu internări de zi. Cel puțin aceasta este sugestia unui medic oncolog. Radu Serescu, fost angajat al Spitalului Județean Buzău, a vorbit la Focus Tv, despre dificultățile prin care trec, pe de o parte medicii, iar pe de alta pacienții.

”Dificultatea buzoienilor este dată de timpul de lucru al unui doctor. Medicii au ajuns să lucreze, în medie, cel puțin 10-12 ore pe zi. Apare partea de oboseală și apar situații de decalaj. Eu văd ca o oportunitate la Spitalul Județean amenajarea unei secții cu spitalizare de zi , o secție de oncologie care să fie într-un regim de secție medicală, pentru că pacienții au nevoie de multe investigații. Oamenii își doresc un grad de confort”, a spus Radu Serescu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian