Actualitate

De ce refuză cadrele didactice să se vaccineze? Șeful IȘJ Buzău, despre reticența cadrelor didactice: “În mare parte, motivele sunt puerile”

Sursa foto: edupedu.ro
Sursa foto: edupedu.ro

Majoritatea școlilor din  județul Buzău au început cursurile on-line, după vacanța de două săptămâni. 37 de unități de învățământ din mediul rural și 56 de urban fac cursuri  on-line săptămâna aceasta. Doar 63 de unități  și-au deschis ușile luni, 8 noiembrie.

În unele localități rata ridicată de incidență a cazurilor COVID a făcut imposibilă primirea elevilor în bănci. Însă, în multe cazuri, nu a fost respectat pragul de 60 % vaccinare în rândul profesorilor. La nivel de județ nici 62% dintre angajații din învățământ nu s-au vaccinat. Inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu, spune că nu pot fi găsite explicații pentru această situație.

“După părerea mea, nu prea  e de înțeles de ce avem aceste rezerve din partea corpului profesoral, oameni dedicați științei, rigorii științifice și pedagogice. Exceptând cele câteva explicații de natură medicală și a unui diagnostic sau altul care ar împiedica vaccinarea, nu văd de ce avem unități cu indice de vaccinare foarte mic, de 20%- 30%. Avem o treime din unitățile de învățământ cu indice sub 60% vaccinare.”

Inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu

Reticența cadrelor didactice de a se vaccina persistă, în ciuda campaniilor de informare derulate în ultimele luni, inclusiv în școli și grădinițe. Grav este, spune șeful învățământului buzoian, că motivele invocate de dascălii care refuză vaccinarea sunt bazate pe diverse teorii, nicidecum pe studii clare.

“Discuții am avut în cadru formal și informal. Motivele invocate sunt diverse, dar în marea majoritate sunt motive puerile și infantile: “Dacă se întâmplă ceva și peste câțiva ani cine știe ce se petrece.” Am dat și exemplul personal, și exemplul altor colegi, chiar suntem la a treia doză, nu-i nicio problemă, unii au avut o stare mai puțin plăcută imediat după vaccinare, dar nu s-a ajuns la tuburi de oxigen și alte lucruri. ”

Inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu

În acest context, responsabilii din învățământ, alături de autoritățile sanitare continuă întâlnirile cu profesorii pentru a le vorbi de beneficiile vaccinării anti COVID. Marți, 9 noiembrie, va avea loc o nouă întâlnire cu directorii de școli.

“Noi am avut întâlniri în cadrul cărora medicii DSP le-au explicat avantajele vaccinării. Continuăm această campanie de informare și vaccinare. Mâine vom avea o nouă  întâlnire cu toți directorii și asistenții medicali tocmai pentru a pune la punct o altă ședință de vaccinare, caravane de imunizare care să meargă în unitățile de învățământ unde există cereri pentru vaccinare. Deschiderea din partea noastră a fost totală, mai trebuie doar ceva bunăvoință și probabil o informare  ceva mai obiectivă pentru că și veștile, și mesajele transmise de diverse persoane mai puțin avizate au venit cu anumită priză la public, dar nu înțeleg de ce cu priză la personalul didactic care știm că are un anumit nivel de instruire și o capacitate de înțelegere mai mare”,a subliniat la Focus Tv, șeful IȘJ Buzău, Ionel Meiroșu.