Actualitate

Când ajung testele de salivă în școli. Liderul SÎP Buzău: ”E o aberație ca elevii să fie testați de către profesori”

Testele de salivă necesare testării elevilor vor ajunge în școli, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu, a anunțat luni seară la Focus TV că odată ajunse în școli aceste teste, starea de sănătate a copiilor din bănci va fi verificată de două ori pe săptămână.

„Am primit asigurări că săptămâna viitoare aceste teste pe bază de salivă vor fi prezente în școli. Primele loturi urmează să vină, vor fi distribuite uniform în toată țara, tocmai pentru a le avea și a le pune la dispoziția atât a elevilor, cât și a profesorilor. Efectivele  le pe care le avem, de aproximativ 66.000 de elevi și în jur de 6000 de profesori, înseamnă 72.000, pentru 2 testări pe săptămână înseamnă 144.000, doar ca să acoperim prima săptămână. Cu siguranță vor veni mai multe, pentru că sunt achiziționate, dacă nu greșesc, cam 70 de milioane de teste.” a declarat la Focus TV șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

Odată ajunse în teritoriu, elevii ar putea fi fi testați de profesorii diriginți, care ar urma să participe la un instructaj pentru a fi evitate incidentele. De asemenea, până la venirea acestor teste, trebuie să se stabilească, pe lângă procedură, locul din școală unde testările vor fi efectuate. Decizia ca dascălii să fie implicați în testarea copiilor și nu cadre medicale este criticată de sindicaliștii din Învățământ.

„Punctul nostru de vedere este că nu pot fi implicate cadrele didactice în testarea copiilor, din mai multe motive. Una, că nu au pregătirea necesară. A doua, că sunt expuși pericolului de infectare. Un al treilea aspect, și probabil cel mai important, este riscul la care se expun cu privire la ce s-ar putea întâmpla unui copil în condițiile în care părinții îl pot reclama că au adus cine știe ce afecțiune copilului. Cred că este o aberație să discuți despre testarea copiilor de către cadrele didactice. Și timpul pe care îl pierzi: gândiți-vă să aveți 30 sau 35 de elevi și nu toți se pot testa. Nu pot decât să gândesc că un personal calificat trebuie să facă lucrul acesta și nu cei care, întâmplător, sunt în prezența copiilor.” a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Până la sosirea noilor teste de salivă, testările în școli se vor face la fel ca și până acum. Vor fi efectuate la cerere de către cadrele medicale din dispensarele școlare ori la medicul de familie.

„Ca și până acum, până la începerea celor două săptămâni de vacanță, testarea se efectua conform Ordinului Comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației de către cadrele medicale, în situația în care existau dispensare școlare în unitățile de învățământ sau de medicii de familie, după caz. La fel se va proceda și în continuare.Până la emiterea probabilă a unui nou ordin sau a unor noi reglementări, lucrurile nu se vor schimba. Și noi așteptăm noi reglementări referitor la testare și cu siguranță vor fi făcute publice. Stocul de teste există în unitățile unde există dispensare școlare, la nivel de municipiu Buzău în primul rând, iar acolo unde au solicitat, noi am pus la dispoziție testele.” a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

La Buzău, săptămâna aceasta 37 de școli din rural sunt în on-line în timp ce în urban sunt 56, dintr-un total de 157 de unități de învățământ câte sunt la nivelul județului.