Actualitate

A răzbit într-o lume a bărbaților. Povestea arbitrului FIFA, buzoianca Mihaela Țepușă. De ce piedici s-a lovit înainte de a-și împlini visul

A reușit să impresioneze și să facă performanță într-o lume a bărbaților. Vorbim despre Mihaela Țepușă, buzoianca ce a ajuns să arbitreze cele mai importante partide din fotbalul feminin, dar și meciuri ale bărbaților. Cu o expertiză care nu poate fi pusă la îndoială de nimeni, tânăra din Buzău a fost desemnată recent să arbitreze meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din 2023, care va avea loc la Nyon, în Elveția. Într-un interviu în exclusivitate pentru presa buzoiană, Mihaela Țepușă a dezvăluit cum a ajuns să răzbată într-o lume în care bărbații fac legea.

Născută pe 19 aprilie 1983, Mihaela a fost de mică atinsă de microbul fotbalului. Nu credea că va putea ajunge să arbitreze o partidă de fotbal, sport pe care îl credea exclusiv destinat bărbaților, așa că pentru a păstra cât de cât linia și-a propus să ajungă jurnalist sportiv. Pe măsură ce a crescut, Mihaela a renunțat la visul de a scrie despre sport, vis care i-a fost înlocuit cu un altul, acela de a-și depăși limitele și de a face ce doar puține femei fac. S-a înscris la cursuri de arbitraj, pe care le-a absolvit cu brio la doar 16 ani. Imediat după absolvire, a fost convocată să arbitreze un meci din ligile inferioare, ceea ce i-a dat aripi buzoiencei.

„De mică mi-a plăcut fotbalul. Urmăream meciuri de fotbal la televizor, mergeam pe stadion la Gloria și doream să devin jurnalist sportiv. În timpul liceului, un coleg de clasă s-a dus la cursurile de arbitraj și m-am gândit să merg și eu, în ideea să învăț regulile jocului, pentru a mă ajuta în meseria pe care mi-o doream, de jurnalist. Am absolvit apoi școala de arbitraj și am fost delegată imediat la un meci de juniori. Mi-a plăcut foarte mult și am continuat pe acest drum, cu toate că am renunțat la jurnalism. Era plăcut, eram singura fată din Buzău care mergea la meciurile din județ, din Liga a IV-a și a V-a,” ne-a dezvăluit Mihaela Țepușă.

În 2005 a ajuns în Liga a III-a, în 2007 în Liga a II-a, iar un an mai târziu și-a făcut debutul internațional. A arbitrat în ligile regionale din Franța, țară în care a obținut o bursă de studii în Științe Politice, iar apoi odată revenită în țară a ajuns să arbitreze meciurile din campionatul românesc. Au fost pași mici, dar siguri spre o carieră de succes într-o lume în care bărbații fac legea și nu femeile.

Că uneori i s-au mai pus piedici, o recunoaște chiar ea, însă de fiecare dată a răzbit, reușind să se facă respectată în teren atât pentru modul în care arbitra partidele, cât și prin atitudinea ei fermă și corectă.

” La Liga a IV-a, conducătorul echipei Chimia Buzău avea o minge cu un petic desfăcut, pe care o umpluse cu pietre și o așeza strategic la ieșirea din vestiarul arbitrilor. Cine nu știa povestea era rugat să dea un șut la minge. La un moment dat, m-au rugat pe mine să dau cu piciorul în minge. Nu știu dacă mi-ar fi fost bine să șutez dat fiind că mingea era plină cu pietre. Au strigat jucătorii la timp să nu fac asta și așa am evitat un accident. S-a întâmplat după meci, înseamnă ca arbitrasem bine de nu m-au lăsat să șutez”, povestește tânăra.

De altfel, tot timpul reacțiile suporterilor au fost împărțite: unii au iubit-o și apreciat-o ca fiind o prezență inedită pe teren, în partidele de fotbal masculin, alții au criticat-o, spunând că nu acolo îi este locul. Nimic nu a împiedicat-o pe Mihaela să renunțe la visul ei: acela de a deveni arbitru FIFA înainte de a împlini 30 de ani.

„Bineînțeles că am mai auzit și lucruri neplăcute, dar nu le-am băgat în seamă. Mi-a plăcut prea mult ce fac și am continuat indiferent de voci, de critici, cu orice risc. Familia mea m-a susținut. Tatăl meu a fost sportiv, iar mama a fost de la început de acord cu visul meu. Prietenii, de asemenea, au fost alături de mine.

Au fost momente în care nu credeam că voi mai reuși, dar nu din cauza suporterilor, ci din motive medicale. Alteori eram demotivată să continui. Însă îmi fixasem un obiectiv: să ajung arbitru FIFA până în 30 de ani. Chiar cu câteva săptămâni înainte să împlinesc această vârstă, am fost propusă pentru lista FIFA.” a mai declarat Mihaela Țepușă.

Până în acest moment, Mihaela a arbitrat mai multe competiții internaționale, printre care Campionatul Mondial de Senioare din Franța 2019, Campionatul European de Senioare din 2017, Campionatul Mondial de Junioare U20 din Papua Noua Guinee în 2016 și Campionatul Mondial de Junioare U17. Anul viitor, ea a fost aleasă să arbitreze partide din Campionatul European de Senioare în timp ce în 2023 va merge la Campionatul Mondial de Senioare.

Între timp, după multă vreme petrecută în Capitală, anul acesta, Mihaela a revenit la Buzău, locul ei natal, împreună cu familia și cu cei doi copii. A intrat în Comisia Județeană de Arbitri din Buzău. La finalul carierei, deși mai are până la retragere, ea își dorește să ajute tinerii să se formeze în cariera de arbitri, fie că este vorba despre băieți sau despre fete:

„Probabil o să mă gândesc la o continuare ca observator. După mulți ani în București, m-am întors acasă la Buzău și am intrat în Comisia Județeană de Arbitri din Buzău. Voi avea astfel șansa să urmăresc arbitrii tineri și să îi ajut să se perfecționeze și să promoveze. Cred că funcția de observator de fotbal mi s-ar potrivi de minune.”