Actualitate

Debranșări și scumpiri, anunțate de RAM Termo Verde! La cât va ajunge prețul gigacaloriei în această iarnă

RAM Termo Verde continuă seria debranșărilor forțate. Zeci de locuințe dar și agenți economici nu vor mai primi în această iarnă căldură prin sistemul centralizat de încălzire. Decizia a fost luată din cauza pierderilor mari pe care societatea de termoficare le înregistrează în aceste zone unde au mai rămas puțini consumatori branșați, în timp ce majoritatea are sistem propriu de încălzire. În plus, RAM Termo Verde anunță și majorarea prețului gigacaloriei, însă, asigură directorul interimar al societății, Geani Matei, scumpirea nu va fi suportată de populație, ci se va regăsi în subvenția plătită de Primăria Buzău.

Deși a pornit la drum cu un număr de 5000 de abonați, RAM Termo Verde continuă să piardă din consumatori. Mai exact, după un an de funcționare societatea mai are 4.389 de apartamente branșate , după valul de debranșări forțate înregistrat anul trecut, fenomen care continuă și anul acesta. Potrivit directorului interimar, Geani Matei, în aceste zile au fost trimise notificări pentru circa 50 de abonați, aflați în zone pentru care furnizarea agentului termic aduce pierderi foarte mari.

”S-au transmis notificări. Este vorba despre două blocuri situate pe strada Gârlași, mai exact D4 ANL, unde avem 11 apartamente branșate la sistem, I17 ANL, unde sunt 14 apartamente. Aici Primăria va asigura o sursă alternativă de încălzire. Este vorba și despre 13 case situate pe străzile Republicii, Griviței, Cuza Vodă, Vulcani, Colonel Buzoianu dar și 15 agenți economici. În total, circa 50 de apartamente, case și agenți economici, deci nu vorbim de un val de debranșări ca cel de anul trecut. Pierderile pe zonele respective sunt foarte mari. De exemplu, în luna iulie noi am produs 844 de giga și am vândut 226 giga adică am pierdut peste 600 de giga pe sistem, pe rețelele termice care sunt foarte vechi. Asta înseamnă pierderi foarte mari”, a explicat pentru sansanews.ro Geani Matei.

Iarna următoare vine și cu scumpiri anunțate de RAM Termo Verde. Prețul gigacaloriei va depăși 600 de lei, adică societatea anunță o majorare a tarifului la energia termică cu aproape 40 de procente. Totuși, asigură Geani Matei, scumpirea nu se va reflecta în facturile plătite de populație ci va fi suportată de subvenția plătită de Primăria Buzău.

”Piața energiei este într-o continuă modificare, și prețul la gaze a crescut foarte mult. Vă pot spune că anul trecut prețul la gaze a fost 116,26 lei pe megawatt, iar anul acesta vom încheia contractul pe 228,6 lei pe megawatt, adică o creștere de 97% față de anul trecut. În aceste condiții, prețul gigacaloriei la Buzău va fi reașezat. Nu se va modifica prețul plătit de populație. Adică, consumatorii vor plăti același tarif ca până acum, dar va crește subvenția suportată de Primăria Buzău. Tariful va fi cu 35-40% mai mare față de anul trecut, probabil va depăși 600 de lei pe gigacalorie”, a spus Geani Matei.

Directorul RAM Termo Verde a mai explicat că se poartă discuții cu Ministerul Dezvoltării și există posibilitatea ca această subvenție să fie plătită de la Guvern, ceea ce înseamnă că Primăria Buzău ar putea scăpa de această plată.

Prețul gigacaloriei pe care îl vor plăti cei 4.389 de consumatori pe care îi are RAM Termo Verde este de 300 de lei, adică același ca anul trecut.