Actualitate SĂNĂTATE

Cum se pregătesc spitalele să facă față valului 4 al pandemiei. În unele unități se pun la punct instalațiile de oxigen, în altele nu se mișcă nimic

Spitalele din județul Buzău se pregătesc să facă față unui eventual val patru al pandemiei de coronavirus. În unele unități medicale, lucrările sunt aproape să fie finalizate, pe altele preconizatul val 4 le va prinde, la fel ca și până acum, fără  schimbări care să vină în sprijinul bolnavilor.

În luna iunie, prefectul de Buzău i-a convocat pe managerii spitalelor  în care sunt tratați bolnavi COVID sau post COVID.  În cadrul întâlnirii, s-au trasat directive clare pe care managerii să le respecte pentru ca un eventual val patru al pandemiei să nu-I ia prin surprindere. În primul rând, s-a pus accent pe mărirea capacității instalațiilor de oxigen, aceasta fiind principala problemă întâlnită în spitalele în care sunt tratați bolnavii infectați cu coronavirus.

Acum, la aproape 2 luni de la întâlnirea respectivă, au venit și primele concluzii. În majoritatea spitalelor din județul Buzău s-au făcut lucrări si s-au pus la punct instalațiile, rețelele fiind extinse astfel încât in eventualitatea unui număr mare de pacienți aceștia să poată beneficia de oxigenul de care au nevoie pentru a putea respira.

„La Spitalul Județean Buzău s-au făcut investiții consistente, atât în secția principală, cât și în secția externă, de Pneumoftiziologie. Aceste investiții erau deja în derulare în momentul în care ne-am văzut cu managerii spitalelor, ele se apropie de finalizare, astfel că la Spitalul Județean au o instalație mai mare și mai modernă de oxigen, la Pneumoftiziologie, la fel avem o instalație nouă și de capacitate mai mare. Vestea bună vine și de la spitalul din Râmnicu Sărat, unde s-a făcut achiziția pentru extinderea rețelei de oxigen în mai multe saloane. Avem în derulare proiecte pentru achiziționarea de ventilatoare și aparate de radiologie. La Spitalul de Boli Cronice din Smeeni, acolo unde, de obicei, tratăm pacienți post-Covid, a venit deja un concentrator de oxigen din cele cinci, urmând ca până la jumătatea lunii septembrie să mai primească încă patru, la Spitalul CFR am făcut demersuri pentru îmbunătățirea instalațiilor de oxigen existente, prin creșterea capacităților puterii de oxigen”, a declarat la Focus Tv, prefectul de Buzău, Silviu Iordache

Există însă și un spital în care nu s-a mișcat nimic, cel de la Nehoiu:

” Doar la Spitalul Nehoiu putem spune că lucrurile nu merg, nu funcționează în direcția bună în sensul că acolo nu avem o instalație de oxigen funcțională, primăria nu poate suporta costurile intervenției pentru o instalație nouă, și din păcate, acolo nu vom avea o instalație de oxigen funcțională. Însă, per total, la nivelul județului cred că reușim să îmbunătățim consistent capacitățile de tratare pentru pacienții Covid”, a mai explicat Iordache.

Dacă la capitolul investiții, s-a mai realizat câte ceva,  în spitalele din județul Buzău rămâne însă problema medicilor. Multe unități medicale au deficit de specialiști, inclusiv in secțiile in care sunt tratați bolnavi Covid și post Covid iar soluții pentru rezolvarea acestei situații nu prea se întrevăd.

Etichete