Actualitate

Decizie de ultimă oră în dosarul infracțiunilor de la Direcția Economică

Celebrul dosar al infracțiunilor economice de la Direcția Economică a municipiului Buzău, un caz care a făcut mare vâlvă în perioada 2015-2016, mai mulți functionari fiind acuzați că au anulat sau șters amenzi, taxe și impozite în cazul unor firme sau persoane fizice, are o evoluție senzațională. La circa 7 ani de când dosarul a fost trimis în judecată, iar cei 6 inculpați au și fost condamnați de prima instanță, Curtea de Apel Ploiești a decis să întoarcă dosarul la Tribunalul Buzău, spre rejudecare.

Dosarul fraudelor de la Direcția Economică a fost trimis în instanță în vara anului 2016. Anul trecut, cei 6 inculpați au fost condamnați de judecătorii buzoieni, unii cu executare, alții cu suspendare.

  1. Gegea Ion – 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice și instigare la fraudă informatică, în perioada 2010-2015.
  2. Boaru Cătălin Liviu – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu
  3. Neamu Bogdan Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu
  4. Toşu Virgil – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu ; 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, în perioada 2010-2015. Inculpatul are de executat în final pedeapsa de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate.
  5. Bunea George – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice; 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. Dispune suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate.
  6. Răileanu Carmen George – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice; 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. Dispune suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate.

Imediat după pronunțarea sentinței, inculpații au făcut apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești care a venit astăzi cu o decizie. Magistrații au decis să întoarcă dosarul la Buzău iar cazul să fie reluat de la zero.

“Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit.b C.p.p. admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, inculpaţii GEGEA ION, BOARU CĂTĂLIN LIVIU, NEAMU BOGDAN MIHAI, TOŞU VIRGIL, BUNEA GEORGE, RĂILEANU CARMEN GEORGE, împotriva sentinţei penale nr. 81/15.12.2022 pronunţată de Tribunalul Buzău. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, în consecinţa, trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţa, respectiv Tribunalul Buzău. Menţine toate actele procedurale întocmite în cauză, până la termenul de judecată din data de 14.09.2022. Definitivă.”

Cazul fraudelor de la Direcția Economică a municipiului Buzău, instrumentat de DIICOT Buzău, a produs un cutremur la nivelul municipiului în perioada 2015-2016. Au fost percheziții și rețineri, mai mulți functionari, inclusiv șeful serviciului, fiind acuzați că ar fi șters intenționat sau anulat amenzi, taxe și impozite în cazul unor contribuabili.

Reluarea procesului, la 7 ani de la trimiterea dosarului pe masa judecătorilor, ar putea avea noi efecte, putându-se ajunge inclusiv la prescrierea faptelor.