Actualitate SĂNĂTATE

Deficit major de personal la DSP Buzău. Director: ”Suntem sufocați”

Deficit major de personal la Direcția de Sănătate Publică Buzău.             

Într-o perioadă în care volumul de muncă e mai mare ca oricând, când zeci de anchete epidemiologice trebuie efectuate pentru a depista contacții celor confirmați cu COVID, iar aceasta este doar una dintre atribuții, Direcția de Sănătate Publică trebuie să se descurce cu un număr insuficient de oameni.

Prezentă luni seară în direct în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, Cristina Ungureanu, director al DSP Buzău, a dezvăluit că instituția pe care o conduce are în prezent mai puțin de jumătate dintre angajații cu care funcționa în urmă cu câțiva ani. Iar asta înseamnă că lucrurile pot merge mai anevoios, în anumite situații, dar și că volumul de muncă pentru angajații actuali este foarte mare:

”Avem nevoie de personal pentru că suntem în număr foarte mic, responsabilitățile sunt foarte mari, suntem implicați de la anchete epidemiologice la vaccinări, decizii de derogare care ne-au sufocat în ultima perioadă pentru că lista țărilor cu risc epidemiologic se schimbă săptămânal, iar pentru că multe țări sunt în zone roșii, în zone galbene, suntem sufocați. De personal avem nevoie pentru că avem deficit destul de mare, de medici, de asistenți. Direcția de Sănătate Publică funcționa cu 180 de persoane, iar acum suntem 70. Insuficienți pentru ce se întâmplă în actualul context epidemiologic”

Nu de puține ori, buzoienii confirmați cu COVID ori contacți ai acestora s-au plâns că DSP a făcut cu întârziere anchetele epidemiologice, conducerea instituției motivând ritmul în care acestea se realizează prin deficitul de personal și volumul foarte mare de muncă.

Pe lângă anchetele epidemiologice ce trebuie realizate atunci când este vorba despre infectări cu coronavirus, DSP mai are și alte atribuții: trebuie să gestioneze campania de vaccinare anti COVID, în această perioadă, campania antigripală, dar și alte domenii de sănătate publică, inclusiv medicină școlară și tot ce ține de activitatea instituțiilor de învățământ.