Actualitate SĂNĂTATE

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, apel pentru atragerea medicilor de familie în comunele buzoiene. Este nevoie de 13 medici

Foto cu caracter ilustrativ

Comune întregi din județul Buzău, cu mii de localnici, mulți dintre ei oameni în vârstă, cu probleme de sănătate, nu au medic de familie. Sunt în total 11 localități, atât din zonele de munte, cât și de la câmpie, care au nevoie ca măcar un medic să își deschidă cabinet și să acorde consultații localnicilor din fiecare comună. În lipsa halatelor albe, oamenii bat zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital sau, de multe ori, amână consultul riscând ca afecțiunile de care suferă să se agraveze.

Este o criză acută de medici de familie și toate încercările autorităților locale de a găsi medici dispuși să lucreze în mediul rural au fost sortite eșecului. În acest context, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, parlamentarul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, face apel la medicii tineri care abia au terminat studiile, să vină să profeseze într-una din cele 11 localități buzoiene fără medic de familie.

“Avem nevoie de 13 medici de familie în Buzău, pentru 11 localități. Casa Județeană din Buzău este pregătită cu bani pentru a contracta medicii de familie dispuși să lucreze în comune.”

Pe de altă parte, deputatul USR de Buzău arată că Ministerul Sănătății ar trebui să ia măsurile necesare pentru a-i stimula pe medicii de familie tineri să aleagă să profeseze și în zone rurale, defavorizate.

“Nu există un stimulent pentru medicii tineri să aleagă specializarea medicina de familie pentru că nu primesc sume importante care să-i determine să vină în localitățile mici și medii. Oamenii se deplasează în județele mai sărace dacă sunt stimulați să facă asta”, a declarat, la Focus TV, deputatul USR Emanuel Ungureanu.