Descoperire importantă în situl arheologic de la Lipia. În urma mai multor scanări ale zonei, specialiștii Muzeului Județean Buzău au descoperit rămășițe umane vechi de mii de ani. Din primele cercetări, primul schelet ar fi al unui creștin, lucru dedus din modul în care a fost înmormântat, iar cel de-al doilea schelet ar fi mult mai vechi, cel mai probabil din Preistoric.

„E vorba de două schelete: unul care este creștin, după modul în care este înmormântat, altul în poziție chircită, care este preistoric. Deci, este vorba de cel puțin 2 necropole care s-au suprapus, la un moment dat,” a explicat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Nu este prima descoperire arheologică de la Lipia. În anul 2018, specialiștii Muzeului Județean au descoperit o așezare veche de 6000 de ani, precum și mai multe artefacte. După o pauză de un an, săpăturile au fost reluate, fiind descoperite, acum cele două rămășițe umane.

„Noi am început săpăturile la Lipia în anul 2018, un amplu proiect de cercetare care vizează cercetarea vieții preistorice și antice pe malurile Călmățuiului . În acel an, săpăturile s-au desfășurat în punctul Movila Drumul Oilor, în acel an fiind descoperită, atestată și cercetată o așezare neolitică. În anul 2020, lucrările arheologice au fost oprite, din motive evidente. În anul 2021 au fost realizate în cadrul aceluiași proiect de cercetare scanări în zona sitului arheologic Lipia. Ca rezultat al acestor scanări au rezultat anumite anomalii în afara Movilei, în urma cărora s-au executat primele săpături în afara așezării cunoscute din 2018, fiind identificate scheletele respective,” a mai declarat Costache.
Rămășițele au fost găsite aproximativ la aceeași adâncime, aproape de suprafață. Directorul Muzeului Județean ne-a explicat cum e posibil acest lucru:
„ Adâncimea de descoperire este una destul de mică, aproape la nivel cu suprafața de mers. Rămășițele sunt la aceeași adâncime, aproximativ. Dar, adâncimea de descoperire nu este întotdeauna un factor determinant în stabilirea vechimii unui artefact. Ne aflăm într-o zonă care este redată agriculturii. Vreme de zeci de ani, în zonă s-a arat.”

Specialiștii Muzeului Județean vor continua săpăturile în zona Lipia, având indicii că ar putea descoperi si alte rămășițe umane, dar și alte obiecte cu valoare arheologică.
Daca ar avea/gasi fonduri, ar fi foarte fain sa amenajeze ceva “educativ-interesant” in toate aceste zone unde s-au facut sapaturi (odata ce le termina… macar cat sa inchida santierul), ca parte a unor trasee de “trekking” din zona. Plecand din Buzau, ca din majoritatea municipiilor din Romania… nu prea ai unde sa zici ca mergi, in natura, la o plimbare, aproape de oras (eventual, accesibil si cu mijloacele de transport in comun), pentru o plimbare de cateva ore pe trasee amenajate si… n-ar fi lucruri deosebit de scump de amenajat.
Acum vreo luna, la Naeni, intr-o zi de weekend, era plin de oameni de toate varstele si nu e ceva amenajat… deosebit (de fapt… toata lumea se uita prin jur, dezorientata, incercand sa mai gaseasca din “obicetivele de vazut” din jurul Bisericii) si… tot erau multi oameni, semn ca interesul si dorinta exista.
In plus, oricat de putin ar sta turistii in zona, tot se poate aduna ca un mic ajutor pentru comunitatile locale, mai ales ca sunt zone in care nu se gasesc multe locuri de munca.
Exemple:
– amenajarea locurilor de facut picnicuri sau… gratare, la marginea satelor, (romanii au o treaba cu gratarele si a le interzice nu va rezolva, niciodata, problema) si plata, pe o platforma online sau la autoritatile locale, a unei mici taxe pentru “inchirierea lor” – pana la urma e suficient sa curete niste zone, sa puna niste bolovani vopsiti pentru a semnaliza fiecare loc si… cate o pubela rpinsa cat mai bine si… decat toalete ecologice de plastic… presupun ca ar fi mai ieftin cate 1 sau 2 toalete de caramida, tot golite cu vidanja (pentru a obtine autorizatiile de mediu). Unele ar putea fi langa balti de pescuit, altele ar putea avea masute de sah/tenis de masa, din ciment vopsit, altele ar putea avea demarcata o zona pentru jucat fotbal (“pietre+vopsea” si nu se oboseste nimeni sa le fure)… cu porti imaginare sau simple bare de metal prinse cat sa nu poata fi furate usor (unele ar putea fi supravegheate video), altele ar putea avea “amenajate” masute/locuri de luat masa sau parcari in zona fiecarui loc sau locuri de campare simple etc..
– trasee “de mers”, marcate, care sa se uneasca si sa se intersecteze intre ele – chiar si pentru ele poate exista o mica taxa de intretinere (eventual… care sa poata fi platita si tot pe un fel de platforma online) si nu este nevoie sa fie, toate, in zone de munte. Unele ar putea fi semnalizate a putea fi parcurse si pe biciclete, altele ar putea duce/trece pe la diverse obiective de vizitat, altele ar putea fi unite de unele locuri pentru picnicuri/gratare/fotbal pe iarba/balti de pescuit etc. – fiecare primar va sti ce e de facut si pe unde e frumos de mers, prin comuna lui.
Noua ne placeau astfel de activitati si inainte de pandemie, insa am observat ca s-a schimbat foarte mult interesul oamenilor pentru astfel de feluri de a isi petrece timpul liber, de anul trecut, si… in jurul Buzaului, ca sa zici ca pleci pentru cateva ore si nu-ti petreci jumatate din timp la volan… sunt destul de putine astfel de locuri si nu stiu sa existe decat cateva trasee… care, teoretic, ar fi amenajate, si… fiind putine… fiecare om interesat de astfel de activitati… le va vizita de mai multe ori, in doar cativa ani, dupa care… vrand-nevrand, chiar daca ii va fi mai incomod, va incepe sa se orienteze spre alte judete/zone ale tarii si pentru a face “iesiri scurte”.
E foarte frumos si interesant articolul. Multumim si numai bine! 🙂