Actualitate Șansa de Nehoiu

Destinul crud al unui băiat crescut la Casa de copii, găsit înecat în lacul Marghiloman

Șoc printre cunoscuții tânărului Vasile Burtea, găsit mort în lacul Marghiloman. Prietenii, cunoscuții, cu toții sunt șocați de sfârșitul atât de brusc și tragic al celui pe care îl numeau Messi.

Sorin Gavriloiu, preot la Nehoiu, scrie pe facebook că îl cunoștea pe Vasile, era un copil ascultător, cu nădejde și credință, spune preotul.
”Nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat și nici nu vreau să cred ce se spune! L-am crescut pe acest copil în Sf. Altar alături de copiii mei și de ceilalți, l-am spovedit și l-am împărtășit de mic. Era un copil ascultător, cu nădejde și credință în Dumnezeu. Dacă s-a schimbat atât de mult după ce a plecat de la Mlăjet și a ajuns într-o situație atât de disperată, fără ca cineva să observe, este și dovada unui sistem de asistență socială defect, care nu le oferă acestor copii șanse reale la o viață normală. Pe ei îi aduce barca de salvare doar până la 100 de metri de mal unde îi aruncă în apă fără să-i pese cuiva dacă au învățat sau nu să înoate. Un suflet de om față de care familia lui, satul român, noi, toți, am eșuat lamentabil!!! Dumnezeu să îl ierte și să ne ierte și pe noi”, scrie preotul pe facebook.
În urmă cu mai mulți ani, Vasile Burtea fusese dat în plasament unei familii din Nehoiu. După absolvirea clasei a opta și admiterea la liceu fusese mutat într-o locuință de tip rezidențial din cartierul Dorobanți. În luna iunie împlinise 18 ani și ar fi părăsit atunci apartamentul DGASPC.

Vasile Burtea a fost găsit duminică mort pe fundul lacului din Parcul Marghiloman, într-o zonă în care apa are un metru și jumătate. Trupul neînsufleţit al tînărului a fost transportat la Morga unde medicii legiști vor stabili cum a murit și momentul la care s-a produs decesul.
Între timp, contul de facebook al tânărului s-a umplut cu mesaje pline de durere din partea celor care l-au cunoscut și cărora nu le vine să creadă că Vasile nu mai este.
” Zbor lin îngeraș!”Ai fost un prieten minunat, nu te voi uita niciodată”
”Nu-mi vine sa cred fix tu. sper sa fie o gluma Te rog spune-mi ca e o gluma de-a ta, cine îmi mai da mie sfaturi, cine ma mai înțelege pe mine, nu pot sa cred, nu pot accepta ca tu vei fi un înger sus.. Sună-mă, dă-mi un mesaj ceva, zi ca ai glumit sa ne sperii. Odihnește-te în pace om minunat”
”Nu îmi vine să cred, nu mă pot împăca cu ideea că nu mai ești printre noi  și că nu te voi mai vedea niciodată. Nu o să te uit niciodată si cu siguranță toți prietenii tăi nu o să te uite  Dumnezeu să te odihnească în pace!!!”,

” Acum ai devenit un înger, odihnește-te în pace, suflet drag!”
”Nici nu stiu cum sa incep, sau ce sa spun… Sunt șocat, ca toti prietenii tai…. Nu stiu ce s-a întâmplat sau cum… Sau de ce nu ai apelat la noi, la toti pe care ne numeai frati, surori, prieteni sau cum ne considerai. Ai fost un baiat super de treaba, un prieten foarte bun…. Pentru mine o motivatie sa continui cu ce îmi propun si sa nu ma dau batut. Dumnezeu sa te ierte frate!!! ”
”Mereu o sa imi aduc aminte de expresia ta sincera si de veselia cu care ma intampinai de fiecare data cand ne găseam!”

Pe 3 noiembrie, Vasile a postat pe facebook o fotografie însoțită de mesajul ”ce suflet obosit, ai copile,” semn că încă de pe atunci avea probleme, pe care nimănui nu le-ar fi spus însă.

” Dumnezeu să te odihnească în pace!!Viata a fost tare dura cu tine, pacat ca nimeni din jurul tau nu a observat ca ai nevoie de ajutor. Ai avut atatia prieteni care te regreta acum dar in viata nu a observat nimeni ca prin aceasta postare tu iti strigai durerea din suflet…Pacat de tine copile. Acum sufletul tau se va odihni!!!”, scrie acum după moartea tânărului o internaută.
Tânărul activa la echipa de fotbal Recolta Blăjani. Reprezentanții echipei au transmis la rândul lor un mesaj după moartea lui Vasile Burtea: ” Dumnezeu sa te ierte Vasile Burtea….Am crezut in tot acest timp că esti plecat si nu ai mai putut ajunge să ne ajuți sa ne îndeplinim obiectivele competiționale,dar tu in tot acest timp cand noi ne întâlneam sâmbăta la meci tu erai într-o lume mai buna…Dumnezeu sa te odihnească în pace suflet bun”.

Moartea lui Vasile Burtea, care și-a trăit copilăria în sistemul de protecție, fiind în grija DGASPC Buzău, până la 18 ani, vine să atragă atenția asupra situației în care ajung copiii instituționalizați, odată ce ating pragul majoratului.  Atunci când ei împlinesc 18 ani se trezesc excluși din sistem, nu au casă, masă, unii nu reușesc să-și găsească serviciu, iar cei care nu sunt făcuți să reziste unor asemenea greutăți aleg să și pună capăt zilelor.