Actualitate

Detalii înfiorătoare în cazul copilului de 2 ani ucis în bătaie de propria mamă. Familia era supravegheată de autorități, dar nimic nu l-a salvat pe micuț de la moarte

Noi detalii în cazul cutremurător al copilului de 2 ani și 5 luni din Pogoanele, care a fost omorât în bătaie de propria mamă.

Micuțul se afla de mai puțin de un an alături de mama sa, de concubinul acesteia și de doi frați vitregi, de aproape 4 ani și respectiv 11 ani. Imediat după naștere, el a fost încredințat unui asistent maternal, unde a stat până în toamna anului trecut. Autoritățile au decis să dea în plasament copilul în condițiile în care situația familiei din care provenea era una mai delicată. Bărbatul cu care trăia mama sa nu era tatăl biologic al micuțului, și, în plus, în familie mai erau încă 2 copii. Un asistent maternal l-a îngrijit pe copil până în septembrie anul trecut, când mama sa a obținut în instanță dreptul de a-l crește. Deși copilul s-a întors în sânul familiei, asistenții sociali din localitate dar și reprezentanții DGASPC susțin că au monitorizat cazul respectiv. Însă, în cele 4 luni care au trecut de la preluarea micuțului și până în momentul în care acesta și-a pierdut viața, nu a existat niciun indiciu că mama ar fi agresivă și că s-ar putea ajunge la un astfel de deznodământ.

”De la acea perioadă, de când a fost redat familiei, situația a fost monitorizată, familia a fost ajutată, îndrumată, a primit ajutoare sociale, a fost sprijinită, până s-a întâmplat ce s-a întâmplat.  Copilul a fost reintegrat în baza unei sentințe judecătorești, au fost făcute rapoarte, evaluări, a fost dorința lor de a-și lua copilul acasă.  Nu a reieșit că ar fi probleme.  Familia mai are doi copii,  o fată de 11 ani și un băiat de 4 ani, fata se află în urma celor întâmplate într-un centru de primire în regim de urgență minori, iar băiatul se află la bunica paternă. A trebui să securizăm copiii după nenorocirea care s-a întâmplat”, a declarat  Ștefan Ion, șef Birou Asistență Socială din Primăria Pogoanele.

La începutul lunii februarie, copilul de 2 ani și 5 luni a murit, în urma bătăilor crunte pe care le-a primit de la propria mamă. În acest context, reprezentanții DGASPC i-au preluat imediat pe ceilalți doi frați ai micuțului, o fată de 11 ani și un băiat de 4 ani, pentru a fi în siguranță.

” Minorul a fost reintegrat în familie prin sentință civilă, urmată de o perioadă de monitorizare în care nu au fost semnalați factori de risc. Cu privire la ceilalți minori din familie, precizăm că băiatul se află în grija bunicii paterne, iar minora beneficiază de măsura de protecție în cadrul centrului de primire în regim de urgență. Pentru ambii copii se analizează posibilitățile legale privind stabilirea unei măsuri de protecție, cu accent pe identificarea unui mediu de tip familial. Nu suntem în măsură să furnizăm informații suplimentare, organele abilitate desfășoară cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Între timp, mama care și-a ucis copilul a fost internată la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, unde medicii i-au făcut expertiză psihiatrică. Acum, procurorii așteaptă raportul examenului în funcție de care vor continua ancheta în acest caz cutremurător.          

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, totul s-ar fi întâmplat în luna februarie. Un vecin al familiei în care s-a produs nenorocirea a alertat autoritățile când a aflat că unul dintre copii a fost bătut atât de tare încât abia mai respira. Ajuns la casa respectivă, echipajul medical l-a găsit pe copil în stop cardio respirator, cu multiple leziuni pe corp, atât vânătăi cât și mușcături, și nu l-a mai putut salva.     

În urma anchetei demarate, mama copilașului ucis le-a declarat anchetatorilor că e posibil ca micuțul să fi căzut din pat, dar și că unul dintre frați vitregi l-ar fi  bătut pe acesta.  

În urma necropsiei, medicii legiști au stabilit, însă, că micuțul a fost bătut cu bestialitate. Copilul avea leziuni la cap, hematoame pe tot corpul și mușcături pe care chiar mama i le-ar fi făcut.