Actualitate SPORT

Cum au împărțit aleșii noștri acțiunile viitoarei Gloria Buzău. În Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal s-a votat asocierea cu un om de afaceri încă nenumit

Consilierii locali  municipali și cei județeni, convocați, marți, în ședințe extraordinare, la aceeași oră, pentru a vota aderarea celor două instituții la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău. Astfel, sprijinită și de un investitor privat, Gloria Buzău va putea spera la promovarea în următorul eșalon fotbalistic. Dacă la Consiliul Județean, aderarea instituției la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău a trecut fără nici o discuție, la Consiliul Local Municipal, spiritele s-au încins iar discuțiile înaintea votului au durat zeci de minute.

După ce primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunțat că municipalitatea nu mai poate susține echipa de fotbal seniori, Gloria Buzău, a fost găsită soluția asocierii între Consiliul Județean, CLM Buzău, și un club privat. S-a decis aderarea celor două consilii la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău, din care va face parte inclusiv un club privat, condiție esențială pentru ca Gloria să poată promova în eșalonul superior. Astfel, conform înțelegerii, CLM Buzău va deține  40% dintre acțiunile viitoarei asociații, la fel și CJ Buzău, iar celelalte 20 de procente vor fi deținute, potrivit șansanews.ro,  de omul de afaceri Constantin Cristea, proprietarul echipei de fotbal din Liga Județeană, F.C. Lanuri și socrul vicepreședintelui CJ, Felix Rache.        

Marți, pentru a parafa aderarea la această entitate care va permite Gloriei să spere la promovarea în eșalonul superior,  au fost organizate ședințe extraordinare de Consiliu Local Municipal si de Consiliu Județean.  La Consiliul Municipal, ședința a fost una cu scântei, în care s-au cerut explicații înainte de vot.  Consilierul municipal Irinel Cârstea de la USR Plus a fost cel care a deschis seria discuțiilor, cerând explicații despre ce se întâmplă cu palmaresul  echipei, odată preluată de noua asociație, dar și cu banii alocați clubului din bugetul municipiului, la începutul anului:

”Aş vrea să ştiu ce se întâmplă cu palmaresul echipei Gloria Buzău, ce se întâmplă cu bugetul de 3,5 milioane de euro alocat la şedinţele precedente. În altă ordine de idei, domnule primar, probabil că aţi citit în regulamentul de organizare al Federaţiei Române de Fotbal că echipele nou înfiinţate nu vor avea drept de vot în Liga 1, 2 , 3, ci vor merge direct în ultima categorie competiţională.  Trebuie să ţineţi cont că pot fi contestații, iar demersul dumneavoastră poate fi blocat din punct de vedere legal”.

Răspunsul a venit de la președintele clubului Gloria Buzău, Cristian Ceaușel, prezent și el în sala de ședințe:

” Vorbim doar despre entitatea SCM Gloria Buzău care a fost înfiinţată în 2017, iar palmaresul pe secţiunea fotbal este reprezentat de la momentul înfiinţării de cele două promovări consecutive  din Liga a 4-a în Liga a 3-a  şi din Liga a 3-a în Liga a 2-a.  La momentul aprobării bugetului, bugetul pentru secţia fotbal a fost alocat doar pentru a termina competiţia în care am fost angrenaţi, în speţă până la 30.06.2021. Această entitate nu se înfiinţează acum. Ea a fost înfiinţată în 2016. Are din punct de vedere juridic toate documetele necesare funcţionării unui club sportiv. Deci, nu există niciun risc din partea Federaţiei Române de Fotbal de a fi contestată această entitate.”

Pe de altă parte, consilierul PNL, Andrei Neder, a  cerut explicații cu privire la aspecte financiare ce trebuie lămurite odată cu implicarea Consiliului Local Municipal în asociația care se va ocupa de soarta Gloriei Buzău:

” Când mergeţi la bancă să faceţi un împrumut, banca vă cere nişte condiții. Şi vă întreabă: cât aveţi salariul? În funcţie de salariul pe care îl aveţi, dumneavoastră puteţi să susţineţi o rată de….  Din documentaţia pe care ne-aţi pus-o la dispoziţie, această societate are un capital social de 600 de lei. Deci, la ora actuală, singurul lucru palpabil pe care societatea îl are sunt cei 600 de lei. Noi ne asociem, cu pretenţii mari de altfel, de a promova în prima Ligă, cu o societate care are 600 de lei. ”

Replica a venit tot de la președintele Gloria Buzău, Cristian Ceaușel:

”În urma negocierilor şi discuţiilor purtate cu actualii asociaţi , ulterior aderării UAT municipiul Buzău şi UAT judeţul Buzău, plus acea entitate privată, ei se vor retrage din această asociere , îşi vor da demisia.”

În replică, primarul Constantin Toma a spus ferm că nu a fost identificată altă soluție în afara celei pusă pe tapet în ședința Consiliului Local de marți pentru ca Gloria să fie salvată. Nu au fost găsiți investitori români sau străini care să preia integral formația din Crâng, astfel că dacă nu ar fi intervenit Consiliul Județean și cel Municipal echipa ar fi sortită pieirii :

” In statutul acestei asociaţii va fi deschidere pentru cooptarea oricărui investitor străin pentru a mări capitalul social. Trebuie să avem din punct de vedere juridic absolut toţi paşii făcuţi, astfel încât până pe 30.06.2021, Federaţia Română de Fotbal să ia act de demersul nostru şi să ne înscrie în Liga a 2-a în continuarea, cu posibilitatea  de a promova.

Consilier Andrei Neder: Dumneavostră cereţi Consiliului Local, pentru că noi suntem Consiliul Local, să ne asociem pe baza a ceea ce aţi discutat dumneavoastră, ce aţi văzut doar dumneavoastră, dar trebuie să știm și noi.

Primar: Atât am găsit, atât facem în acest moment. Am avut discuţii şi în străinătate şi în ţară. Pentru moment este cea mai bună soluţie.”

În final, proiectul  care prevedea aderarea municipiului Buzău la asociația care se va ocupa de soarta Gloriei Buzău a trecut cu 15 voturi pentru , 3 împotrivă și 4 abțineri.

Si la Consiliul Județean, proiectul a trecut, deși consilierii PNL și cei ai PMP s -au abținut de la vot.

” Finanţarea va fi foarte clară, cel puţin din partea Consiliului Judeţean. Lucrurile vor fi foarte clare şi transparente. Fiecare asociaţie care primeşte bani la sfârşitul anului trebuie să facă justificarea. Nu suntem investitori. Să fie foarte, foarte clar! E acelaşi lcuru care se întâmplă şi la Metalul. Ei vin cu un proiect, noi le aprobăm suma de bani, iar restul, bugetul şi aşa mai departe, îl va face investitorul privat. Nu poţi să promiţi nimănui. Ar fi o utopie să fac acum o declaraţie să spun: uite, dom’le, am intrat eu şi cu X-ulescu. La anul promovăm în Liga 1. Nu voi face acest lucru niciodată. Da, acesta este targetul nostru, dar pas cu pas pentru că vrem să creştem o echipă care să şi rămână, nu să fie o echipă meteorică”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Pentru ca Gloria să poată rămâne în cărțile fotbalului românesc, asociația pentru care marți s-a dat votul  in Consiliul Municipal si Consiliul Județean va trebui parafată prin decizie a instanței. Apoi, până la începutul lunii iulie vor trebui finalizate demersurile de obținere a licenței care să permită formației din Crâng activarea în liga a doua și apoi promovarea în următorul eșalon.