Actualitate Agricultura acum

Dezastru în agricultura buzoiană: ”2022, mai rău decât ce a fost până acum!” La cât se ridică pagubele provocate de secetă

Seceta i-a lăsat pe agricultorii buzoieni cu hambarele goale. La finalul anului agricol, fermierii au avut de contabilizat doar pierderi pentru că lipsa precipitațiilor a distrus tot ce au pus în pământ atât în toamnă cât și în primăvară. Cu alte cuvinte, recoltele au fost aproape inezistente atât la grâu cât și la porumb și floarea soarelui. Cel puțin asta arată cifrele centralizate de Direcția Agricolă Buzău ca urmare a constatărilor făcute în teren, după ce au primit înștiințările de la fermieri. Pe scurt , situația este dramatică în județul Buzău.

”Aproape că nu există comună fără pagube ca urmare a secetei”, spune directorul Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Acesta anunță că, doar pentru culturile de toamnă pagubele sunt contabilizate la 200 de milioane de lei.

Pagubele sunt înregistrate aproape din tot județul, singura zonă unde fermierii au mai recoltat câte ceva este partea de sud, acolo unde au căzut precipitații dar există și sisteme de irigații.

În concluzie, fermierii spun că anul agricol 2021-2022 a fost mai rău decât a fost până acum.

Există totuși o speranță pentru anul agricol care tocmai a început. Pe câmp , tractoarele sunt scoate la muncă pentru că agricultorii au început deja însămânțările de toamnă.  Buzoienii au revenit la cultivarea rapiței. Până acum au fost cultivate 17.000 de hectare.