Sezonul rece bate la ușă, iar pregătirile pentru iarnă sunt în toi la toate nivelurile. Zilele trecute, conducerea RAM Termo Verde a anunțat că buzoienii nu au motive de îngrijorare, iar sistemul centralizat de încălzire la funcționa fără probleme în iarna care vine, după cum Șansa News a scris aici.
Acum, veștile bune vin de la Guvern. Ministrul Energiei, liberalul Voirgil Popescu, dă asigurări că România va avea stocul necesar de gaze, pentru a asigura încălzirea la iarnă. Comisia Europeană a impus un prag minim în privința stocului de gaze naturale pe care statele membre trebuie să îl atingă. Ministrul estimează că acesta va fi depășit la finalul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că nu vor exista probleme.
”Aș vrea să vă spun că astăzi am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite și estimăm că până la sfârșitul săptămânii acesteia vom depășit pragul de 80%, prag minim aprobat prin noul Regulament al Comisiei Europene, așa că România, cum v-am mai spus, ținând cont și de profilul de producție și de consum, se află pe un grafic și pe un trend accelerat de creștere și pregătire pentru programul de iarnă”, a declarat ministrul Virgil Popescu de la PNL la finalul ședinței de Guvern de ieri.
Acesta a precizat, de altfel, că una dintre propunerile înaintate de România Comisiei Europene se regăsește și printre declarațiile acesteia, urmând să fie adoptate la nivel European.
” După cum știți, vineri a avut loc Consiliul extraordinar pe energie la Bruxelles; am prezentat, în baza mandatului primit, propunerile României, de asemenea, am prezentat principalele puncte ale OUG 119, pe care Guvernul a aprobat-o și a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. M-am bucurat să văd că, printre propunerile României, se regăsesc în declarațiile Comisiei Europene, și anume, vorbim de decuplarea prețului gazului față de energia electrică, se vorbește în continuare de o plafonare a prețului gazului natural și, când vorbim de preț de gaz natural, vorbim atât de gazul natural din resursă non-rusă și din resursă rusă, vorbim de acele plafoane de limitare a profiturilor producătorilor și a traderilor și furnizorilor care fac trader și acest lucru se regăsește în propunerea Comisiei Europene, vorbim de o contribuție la un fond pentru a susține facturile oamenilor și ale companiilor pentru a putea trece peste această perioadă de creșteri abrupte ale prețurilor. Am propus inclusiv niște plafoane pentru piața zilei următoare, în așa fel încât să limităm creșterile la energie electrică pe piețele spot; acest lucru este în continuare în analiză. De asemenea, reducerea de consum pe care Comisia Europeană a făcut-o, reducerea de consum general a propus-o, ați văzut că se regăsește inclusiv în principiile ordonanței, o reducere cu 15%. Propunerea Comisiei, de o reducere suplimentară pe orele de vârf de preț maximal, evident este luată în calcul şi în analiză”, a mai precizat ministrul Virgil Popescu.








Adaugă comentarii