Actualitate

Dezbatere pe tema construirii unui nou spital la Buzău. Autoritățile, medicii și parlamentarii s-au așezat la masa discuțiilor

De la stadiul de idee, proiectul unui viitor spital municipal a ajuns la faza discuțiilor ample. Pentru prima dată, autoritățile locale și județene, medici și responsabili din domeniul medical, alături de parlamentarii de Buzău, s-au așezat la aceeași masă pentru a discuta despre acest proiect mai mult decât necesar pentru buzoieni și pentru a reuși să identifice soluții pentru ca proeictul să devină realitate. Într-o intervenție în direct la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea a relatat modul în care a decurs dezbaterea.

“Cred că este foarte bine că discutăm, că toată lumea are viziune, interes. Ideea și formatul propus pentru întâlnire nu sunt originale. Eu am copiat formatul de la Ministerul Transporturilor, unde, la CNAIR, există astfel de întâlniri regulate, se pun la masă factorul decident, politic și tehnicienii, profesioniștii, oamenii care se ocupă efectiv de implementarea marilor proiecte. Au participat domnul președinte Neagu, de la CJ, domnul primar Toma, toți parlamentarii, cu câteva excepții motivate. Mi s-a părut foarte util că pentru prima dată s-au așezat la masă parlamnentarii din toate partidele reprezentate în Parlament și profesioniștii din sistem. S-a analizat ce e mai oportun să facem: spital de pediatrie,  să mergem pe ideea unui campus medical, problematica este destul de largă. Am vrut să facem această întâlnire pentru că efectiv există o concurență între județe pentru a prinde finanțare pe astfel de proiecte așa că e nevoie de sprijin din partea tuturor să prindem cursa de finanțare. Am reușit să purtăm discuții în cadru decent și corect procedural și cred că am reușit să nu ne ducem în zona politică.”

A fost, astfel, o primă discuție pe proiectul unui nou spital, un proiect cu care toată lumea este de acord că trebuie realizat cât mai repede.

“Ceea ce e sigur e că este extrem de necesar proiectul. Forma sub care va începe să se creioneze va fi dată în etapa a doua de studiul de fezabilitate pe care primăria l-a prins la finanțare. În prima etapă ar trebui să vedem exact ce dorim: spital de pediatrie, de oncologie,  multidisciplinar. Partea bună este că terenul pe care Primăria Buzău l-a identificat este destul de larg, de 6,6 ha. Poți face multe lucruri pe o astfel de suprafață. “

Discuțiile sunt însă abia la început, fiind nevoie ca multe alte aspecte să fie clarificate.

“Deocamdată se simte nevoia de a mai exista tatonări, discuții cu profesioniștii și cu cei care au mai făcut așa ceva. S-a desprins și necesitatea de  a discuta cu CJAS și a se vedea ce posibilități de finanțare vor fi pentru paturile unui nou spital. Studiul de fezabilitate trebuie să cuprindă și o analiză riguroasă asupra structurii pe vârste și necesității din punct de vedere al pacienților.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii de astăzi, reprezentanții sistemului sanitar buzoian au punctat necesitatea modificării legislației referitoare la rezidențiat pentru găsirea unor soluții ca medicii să vină și în spitalele din orașele mijlocii, așa cum este Buzăul.

Iată cum, coagulând o mare parte din parlamentarii buzoieni și reprezentanți ai sistemului medical, s-a punctat un lucru extrem de util care poate fi soluția pentru acoperirea deficitului de medici din județele unde nu există centre universitare”, spune prefectul Daniel Țiclea.