Vremea capricioasă din această vară dă peste cap planurile autorităților locale cu privire la îndepărtarea insectelor. Ploile abundente căzute în luna iunie au întârziat acțiunile specifice, astfel că țânțarii s-au înmulțit semnificativ, spre disperarea localnicilor. Dar, nu doar că insectele sunt foarte supărătoare, dar cresc și riscul transmiterii unui virus periculos, West Nile.
În municipiul Buzău, de exemplu, aviotratamentele ar fi trebuit să fie aplicate încă de la începutul lunii mai. Acest lucru a fost imposibil din cauza precipitațiilor. Așa că elicopterul cu substanțe împotriva țânțarilor s-a ridicat de la sol abia luna aceasta. Nici când vine vorba despre dezinsecția la sol situația nu este mai bună. La acest moment, campania ar fi trebuit să fie deja la jumătate, însă abia a fost finalizată prima etapă.
“Anul acesta sunt probleme destul de mari din cauza perioadei lungi de ploi, precipitații care ne-au împiedicat să ne facem activitățile la timp. Calendarul este foarte întârziat. În mod normal, acum trebuia să fim deja la a patra etapă a campaniei de dezinsecție la sol, trebuia să avem aviotratamentul în luna aprilie, la sfârșit, sau la începutul lunii mai. Până acum am făcut doar prima etapă de dezinsecție la sol și o primă etapă de aviotratament. De miercuri, 21 iulie, vom începe a doua etapă la sol, în fiecare cartier în parte iar la finalul acesteia vom face din nou o trecere cu elicopterul. Și, tot așa până în luna octombrie sau până când va fi nevoie. Dezinsecția la sol va fi efectuată în 6-7 etape, în total”, a precizat directorul RER Sud, Liviu Mocanu.
Aceeași situație și în mediul rural. La Berca, de exemplu, acțiunea de dezinsecție este programată la finele acestei săptămâni.
“VINERI, 23 IULIE, ORA 06:00, ACTIUNE DE DEZINSECTIE IN COMUNA BERCA!! Dezinsectia se va efectua cu elicopterul, va începe la ora 06:00 și va fi finalizată în jurul orei 11:00. Sunt folosite substanțe autorizate și nedăunătoare sănătății omului și animalelor și vizează combaterea țânțarilor, muștelor, căpușelor și altor insecte târâtoare. Se va insista mult pe albia râului Buzău pentru eliminarea zonelor în care se înmulțesc țânțarii”, anunță autoritățile locale.
Ploile care au căzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii iunie, dar și în primăvară, au generat o înmulțire constantă a insectelor. Iar de aici și creșterea riscului de apariție a bolilor transmise de țânțari. Doi buzoieni au ajuns la spital cu suspiciune de infecție cu West Nile dar, din fericire, rezultatele investigațiilor au fost negative.
“Am avut cel puțin două suspiciuni de West Nile dar care au fost infirmate. A fost vorba despre un pacient din municipiul Buzău și unul din mediul rural. Ambii au fost internați și li s-au făcut investigații specifice. Conform metodologiei, orice persoană care are peste 15 ani și prezintă modificări în lichidul cefalorahidian se investighează prin prisma acestei etiologii indiferent de secția în care ea se află internată. Până acum, deci, n-am avut nicio confirmare”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.
Pentru a evita orice risc, autoritățile de sănătate publică reamintesc primarilor să acorde o atenție sporită dezinsecției, în această perioadă.
“Vremea a fost foarte ploioasă o perioadă și nu știu dacă a permis acțiunea de dezinsecție la nivel de județ. Așa că noi am mai făcut o adresă în care am reamintit primarilor că sunt obligați să ne informeze cu privire la acțiunile de dezinsecție pe care trebuie să le efectueze pe toate luciurile de apă și să ne informeze cu privire la aceste acțiuni și referitor la substanțele utilizate”, a arătat medicul Carmen Scîntei.
Adaugă comentarii