Actualitate Divertisment

Dilema unui ministru în privința cârnaților de Pleșcoi

carnati de plescoi
Producătorii cârnaților de Pleșcoi au primit, vineri, în cadrul Târgului de produse tradiționale “Mâncăm și trăim românește”, organizat chiar în curtea Ministerului Agriculturii, certificatul care atestă înscrierea produsului în Registrul Denumirilor de Origine și al Indicațiilor Geografice Protejate.
Documentul este recunoașterea cârnaților de Pleșcoi ca produs tradițional certificat la nivel european. Certificatul a ajuns la reprezentanții Asociației pentru Promovarea Cârnaților de Pleșcoi, cea care s-a ocupat de obținerea recunoașterii europene și din care fac parte 6 agenți economici buzoieni. Petruța Niță, unul dintre membri, a declarat: ”Este o bucurie că am reușit să înregistrăm cârnații de Pleșcoi în aria geografică din zona Buzăului. De acum, este o garanție, că românii vor putea avea cârnați de Pleșcoi după rețeta originală, tradițională.”
Pe de altă parte, se demonstrează că, inclusiv la nivel oficial, rețeta nu este prea bine cunoscută. Cu prilejul târgului la care a fost acordată certificarea produsului traditional, jurnaliștii unei agenții de presă l-au întrebat pe noul ministru despre proveniența materiei prime pentru obținerea cârnaților de Pleșcoi, iar Adrian Oros a făcut o întreagă expunere cu privire la aprovizionarea pieței interne cu carne de porc, în contextul crizei generate de pesta porcină. Ceea ce le-a scăpat și jurnaliștilor, dar și ministrului, a fost faptul că rețeta cârnaților de Pleșcoi are ca ingrediente carnea de oaie în amestec cu cea de vită. În sezonul toamnă-iarnă, producătorii pot înlocui carnea de oaie, în proporție de maximum 10%, cu cea de capră.  Pe piață, se găsesc două tipuri de cârnați de Pleșcoi: unii cruzi și alții uscați. În ambele variante, produsul este afumat.