Actualitate SĂNĂTATE

DIN APRILIE, BUZOIENII SE POT VACCINA ȘI ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE. Mai puțin de jumătate vor să se implice, însă

De la jumătatea lunii viitoare, românii se vor putea vaccina anti-COVID și în cabinetele medicilor de familie.  Aici vor putea fi administrate serurile de la AstraZeneca și de la Johnson &Johnson, care nu necesită condiții speciale de transport și depozitare. Vaccinurile de la Pfizer vor continua să fie administrate doar în centrele de vaccinare deja funcționale ori în cele care vor fi deschise în perioada imediat următoare, nu și la medicii de familie.

Până acum, la Buzău, 85 de medici de familie și-au arătat disponibilitatea pentru a-și vaccina anti COVID pacienții de pe listă.  Numărul celor care vor să să se implice în campania de imunizare este îmbucurător, susține medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică:

”La solicitarea Comitetului Naţional de Coordonare am solicitat medicilor de familie opţiunea pentru a participa la desfăşurarea vaccinării anti COVID în cabinetele lor. Din 189 de medici aflaţi în relaţie contractuală cu Direcţia de Sănătate Publică, 85 şi-au exprimat acordul pentru desfăşurarea acestei acţiuni. Este o cifră destul de îmbucurătoare pentru că vor continua să fie în activitate inclusiv centrele de vaccinare.”

Pe de altă parte, autoritățile de sănătate publică anunță deschiderea a noi centre de vaccinare, luna viitoare. Vorbim despre centre care vor funcționa în comunele Berca, Vintilă Vodă, Pârscov  și unul în municipiul Buzău. Centrul din Buzău se va deschide pe 6 aprilie, celelalte o săptămână mai târziu. Sute de buzoieni s-au înscris deja pe listele fiecărui centru care va urma să devină funcțional în luna aprilie:

”Primul centru de vaccinare se va deschide pe 6 aprilie şi va fi amplasat în clădirea în care a funţionat laboratorul pentru sănătate mentală la demisol, în Dorobanţi, iar celelalte trei centre care se află în Berca, Pârscov şi Vintilă Vodă se vor deschide pe 13 aprilie. Există deja echipele de vaccinare stabilite cu coordonatorii. Condiţiile de igienă sunt cele pe care noi le dorim în astfel de unităţi. Medicii au experienţa necesară vaccinării. Acolo va creşte numărul de pacienţi pe flux până la 96. Aceştia  se vor găsi în platfoma respectivă şi vor fi vaccinaţi prin îndrumarea lor către centrele la care s-au înscris.”, a explicat dr.Scântei.

La Buzău s-au vaccinat anti coronavirus cu o singură doză 31.107 buzoieni în timp ce imunizare completă, cu ambele doze, au 15.912 de persoane.