Luni, 9 septembrie, este ziua în care elevii se întorc în bănci, după vacanța de vară. Noul an școlar începe luni și se va încheia în 20 iunie 2025. La fel ca în anii trecuți, vor fi 5 module de studiu, separate prin vacanțe de o săptămână.
- Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
- Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
- Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
- Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
- Modul 3: 8 ianuarie 2025 –vineri, 14 februarie
- Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025. În Buzău, elevii vor fi liberi în perioada 17-23 februarie 2025.
- Modul 4: 24 februarie 2025– 17 aprilie 2025
- Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025;
- Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
- Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.
Pe 9 septembrie începe un nou an școlar, care aduce pentru elevi, profesori, părinți și autorități aceleași provocări ca în anii trecuți. Una dintre cele mai mari provocări vizează autoritățile, care trebuie să asigure spații conforme pentru toți elevii. Asta pentru că nu toți copiii vor învăța în școlile sau grădinițele lor. Unele unități de învățământ sunt în reabilitare, ceea ce presupune lucrări de durată.
În județul Buzău, 23 de unități de învățământ sunt în reabilitare, atât în mediul urban, cât și în rural. S-au căutat și s-au identificat cele mai bune soluții pentru relocarea elevilor, unii dintre ei, cel puțin la țară, urmând să devină, pentru o vreme, navetiști.
“Sunt în reabilitare 13 unități de învățământ cu personalitate juridica: una în învățământul urban și 12 în rural. De asemenea, mai avem în reabilitare energetică 10 unități de învățământ. În unele, lucrările se vor încheia în decembrie, în altele anul viitor. Cei mai mulți elevi relocați sunt în structurile școlilor cu personalitate juridică, ei vor beneficia și de transport”, a declarat, la Focus Tv, inspectorul școlar general Daniela Palcău.
Pe de altă parte, noul an școlar va începe pentru unii copii în aceleași condiții ca în anii trecuți: școlile ori grădinițele lor nu au apă curentă sau au toaletele în curte, motiv pentru care unitățile respective nu primesc aviz sanitar de funcționare de la direcțiile de sănătate publică. Școlile fără aviz sanitar se regăsesc mai ales la țară. În cele mai multe cazuri e vorba despre clădiri în care funcționează structuri sătești ale școlilor, fără personalitate juridică.
“Avem 97 de unități de învățământ, structuri de fapt, care sunt în curs de a obține autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică și 96 de la ISU. Dacă anul trecut aveam 37 de unități de învățământ cu grupuri sanitare în exterior, anul acesta mai avem doar 17. Cele 17 unități, în cele mai multe cazuri, cu efective foarte mici, în zone izolate, unde nu se poate construi un grup sanitar în clădirea școlii.”
Noul an școlar aduce noutăți și în ceea ce privește Statutul Elevului. Printre altele, noul statut prevede introducerea sălii de detenție. Este vorba despre o sală în care ar urma să fie duși elevii care nu au un comportament adecvat la ore și deranjează colegii și profesorii. Potrivit Ministerului Educației, elevii aflați într-o astfel de situație pot fi duși în sala de detenție, în timpul orei în care au deranjat, unde obligatoriu trebuie să fie supravegheați de un adult. Este o măsură cu dus și întors, spune Theodor Irimia, reprezentantul elevilor din județul Buzău.
“Consider că e foarte important cum va fi implementată, pentru că Ministerul Educației nu a explicat detaliat cum se va proceda. Nu știu dacă fiecare unitate va dispune de spațiu în care să amenajeze această sală. E cu dus și cu întors, pentru că ne gândim dacă nu cumva încalcă dreptul la educație al elevilor. Practic, ei vor fi în unitatea de învățământ, dar nu vor beneficia de dreptul la educație. Pe de altă parte, poate fi o măsură care să ajute elevii să aibă mai mare grijă.”
În județul Buzău, aproape 58 000 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2024-2025.
Adaugă comentarii