Temperaturile tot mai mari, de la un an la altul, dar și precipitațiile din ce în ce mai puține ar putea aduce schimbări majore în livezile din județul Buzău. Pomicultorii ar putea fi nevoiți să se reorienteze și să cultive soiuri rezistente la secetă, care să nu fie foarte pretențioase și care să aibă producții bune, chiar și în anii cei mai călduroși.
Nu ar fi exclus ca în câțiva ani, în livezile din județul Buzău să găsim cât mai puțini piersici și meri, dar în locul acestora să fie pomi fructiferi exotici. Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Istrița au decis, în urmă cu câțiva ani, să testeze câteva specii noi, exotice, pentru a vedea cum evoluează pe dealurile Istriței. S-a dovedit că rodia, smochinul și curmalul chinezesc pot fi cultivate fără probleme în Buzău. De pildă, rodia este fructul exotic care iubește seceta.
“Cea mai rezistentă specie care merge în România și nu se irigă este rodia. Noi avem o plantație de circa 60 de plante, nu o irigăm deloc, ba chiar în caz contrar am stresa-o. Avem și producție, fructe destul de mari, cam cât portocalele. Mai sunt smochinul și curmalul chinezesc, și ele rezistente, dar totuși au nevoie de un minim de apă pe timpul verii. În schimb, rodia este cea mai rezistentă la secetă. Rodia se plantează în plin soare, doar că pe timpul iernii, dacă este în câmp deschis, trebuie protejată, dar dacă este ferită de curenții puternici nu are nicio problemă”, a declarat, la Focus Tv, cercetătorul Andrei Tabacu
Pe lângă rodie, românii aleg să planteze și alte specii noi. Caută, în general, pomi rezistenți la secetă și care să aibă fructe chiar și din primul an.
“Smochinul și curmalul chinezesc sunt alți pomi rezistenți la secetă, nu au nevoie de condiții speciale, dar, totuși, au nevoie de o intervenție foarte mică asupra lor. Pot fructifica ori din primul an, ori din cel de-al doilea. Comenzi pentru curmal avem din toată țara. Poate fi plantat pe terenuri diverse: la câmpie, dar și la munte, pentru că înflorește foarte târziu, după 15 mai și nu are probleme cu înghețul de primăvară.”
Încă din 2019, cercetătorii Stațiunii Pomicole Istrița au înființat un lot experimental cu specii rare, necultivate până acum în România, pentru a testa aceste specii la solul și clima din Dealul Istriței. Este vorba despre kiwi, rodie, curmalul chinezesc, banana nordului. Toate acestea s-au dezvoltat armonios, cercetătorii ajungând să culeagă fructe de kiwi sau rodie crescute la Istrița. Detalii, AICI.
Pomii nobili au fost irigati dintotdeauna.