POLITICĂ Social

Direcții clare transmise de ministrul de Interne prefectului Ichim, pentru ziua alegerilor VIDEO

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Duminică, 24 noiembrie, românii sunt chemați la urne să-și aleagă președintele.  

Organizarea celui de al doilea tur de scrutin nu a fost un lucru facil, având în vedere timpul scurt dintre zilele alegerilor. În mai puțin de două săptămâni, autoritățile județene au fost nevoite să pună la punct strategia pentru organizarea făr incidente a turului doi dar mai ales pentru înlăturarea problemelor care s-au ivit la primele alegeri, pe 10 noiembrie. De exemplu, la Buzău, sute de persoane s-au îmbrâncit în noaptea alegerilor la Biroul Electoral Județean pentru a depune procesele verbale în urma votului. Îmbulzeala s-a produs aproape de miezul nopţii, la sediul Biroului Electoral Judeţean din Buzău unde au venit pentru a depune sacii cu buletinele de vot, conform legii, câte patru persoane: preşedintele secţiei de vot, locţiitorul preşedintelui, omul de pază şi operatorul de tabletă. La un moment dat, întrucât numărul persoanelor strânse la sediul BEJ era foarte mare, s-a produs o busculadă, cu toţii încercând să intre în sediul Consiliului Judeţean, unde este BEJ, pentru a lua bon de ordine. Îmbulzeala a fost atât de mare încât la un moment dat unei persoane i s-a făcut rău şi a fost nevoie să fie solicitat un echipaj SMURD. De asemenea, o femeie gravidă a fost scoasă din mulţime de un jandarm şi lăsată să intre printr-o altă zonă, unde nu era aglomeraţie. Din cauza îmbrâncelilor şi a aglomeraţiei, unii saci cu buletine de vot s-au rupt, fără a fi afectate însă şi buletinele de vot.
Pentru ca situații de genul celei din 10 noiembrie să nu se mai repete, autoritățile județene au refăcut planul de bătaie și au dispus noi măsuri pentru noaptea de duminică spre luni.

”Am făcut o analiză după primul tur. Mai multe secții de votare, cam 150, au venit în același timp, s-a produs o aglomerare acolo unde avem primirea, la BEJ. Am făcut o hartă, am despărțit operatorii care vor preda în altă sală, tot în acest imobil, tabletele către STS, am organizat ca președintele și locțiitorii să meargă în sala de Consiliu Județean. Inspectoratul de Jandarmi va veni cu garduri, ca să prevenim totuși, vor fi amplasate deasupra acestor coridoare formate”, a spus prefectul Carmen Ichim, întrerupt în discursul său de ministrul Vela, care i-a atras atenția reprezentantului Guvernului din teritoriu să nu folosească garduri.
”Facem coridoare, ca la aeroport. Îi îndrumăm foarte frumos ca să existe puțină civilizație”, a replicat prefectul.
”Atunci folosiți expresia –stabilim trasee-”, a conchis ministrul de Interne.
Cel de –al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică 24 noiembrie. Urnele se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00, cu posibilitatea prelungirii programului acolo unde se va înregistra aglomerație.