Actualitate

Directivă clară dată de prefectul Iordache către toate primăriile! Ce spun edilii

După ce a impus transparență totală în Prefectură, prin înlocuirea hârtiilor cu documentele în format electronic și digitalizarea sistemului de lucru intern, Silviu Iordache impune noi reguli și pentru primăriile din tot județul. Prefectul Buzăului a cerut tuturor edililor să transmită online ședințele consiliilor locale. Șeful de la Casa Albă spune că dorește ”îmbunătăţirea actului de transparenţă decizională şi de creştere a gradului de acces al cetăţenilor la documente de interes public”, iar utiliarea mijloacelor electronice de comunicare  va ajuta acest lucru. De partea cealaltă, părerile edililor sunt împărțite. În timp ce unii consideră că acest lucru nu reprezintă o prioritate pentru comunitatea lor și că ar fi alte probleme urgente de rezolvat, alții spun că totul se poate face cu un telefon performant și o persoană care să se descurce în online.

Până în luna august, primarii din tot județul au de îndeplinit o sarcină clară primită de la prefectul Silviu Iordache. Acesta din urmă a trimis o circulară către toate UAT-urile prin care le-a cerut edililor să implementeze măsuri ce vor duce la ”îmbunătăţire a actului de transparenţă decizională şi la creştere a gradului de acces al cetăţenilor la documente de interes public”. Concret, prefectul le cere ca, în primul rând, toate primăriile să-și actualizeze regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local și mai apoi, primarii trebuie să găsească soluții ca toate ședințele consiilor locale să fie transmise online sau, dacă nu se poate acest lucru, înregistrate și urcate pe o platformă la care să aibă acces toți alegătorii din comuna respectivă.

”Conform circularei, alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanță cu interesele lor atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei. În acest sens, în informare sunt enumerate reglementări legale care vizează desfășurarea ședințelor de consiliu local (…)”, informează, printr-un comunicat de presă Prefectura Buzău.

Prin același document, prefectul spune că „demersul său are la bază sesizarea, de către Instituția Prefectului, a unor neconformități în funcționarea consiliilor locale în ceea ce privește actualizarea Regulamentelor de organizare și funcționare ale consiliilor locale în sensul asigurării accesului cetățenilor la lucrările ședințelor și posibilitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderne și accesibile cu privire la deciziile luate”.

De asemenea, prin adresa trimisă către UAT-uri, este precizat și faptul că „primarii şi secretarii generali vor fi responsabili cu implementarea cât mai urgentă a aspectelor sesizate și că, începând cu luna august, Instituția Prefectului – Județul Buzău va monitoriza modul în care se asigură transmiterea ședințelor de consiliu local”.

”Sarcina” primită i-a împărțit pe primarii județului în două tabere. Unii spun că nu li se pare că aceasta este o chestiune urgentă, și că altele sunt problemele comunelor, și că ar fi nevoie de investiții pentru a respecta cele cerute de Prefectură, în timp ce alți edili sunt de părere că totul se poate rezolva rapid, cu un telefon performant.

De exemplu, primarul din Pogdoria, Marius Chiru a declarat pentru șansanews.ro că a mai avut un astfel de proiect pe ordinea zi, la o ședință anterioară, propus de un consilier local, dar pe care l-a amânat pentru că este nevoie de o firmă specializată care să se ocupe de transmiterea ședințelor de Consiliu Local, nu o poate face oricine din Primărie.

”Avem multe probleme de rezolvat, asta mi se pare una minoră comparativ cu ce avem noi de rezvolvat. Chestiunea asta nu mi s-a părut wow ținând cont de faptul că oamenii din comună sunt informați asupra deciziilor pe care le iau consilierii locali. În primul rând trebuie o firmă pentru că nu se poate face transmisiunea aceasta online așa empiric, adică cu un neprofesionist. Trebuie o firmă specializată, să încheiem un contract și ședințele de Consiliu Local să fie transmise așa cum sunt ele, nu cu adăugiri sau tăieri. Acesta este și motivul pentru care am amânat proiectul propus în acest sens de un consilier local tocmai pentru a angaja o firmă specializată”, a declarat Marius Chiru, primarul comunei Podgoria.

Totuși, Chiru spune că nu i se pare o „chestie de nerezolvat”.

”Vom achiziționa aparatura necesară și să vedem cu o firmă specializată care poate să ne preia aceste ședințe și să le pună pe un canal de internet. Nu este nicio problemă că ședințele sunt live sau nu sunt live. De altfel, orice cetățean al comunei poate participa la ședințele Consiliului Local, iar hotărârile sunt urcate pe site-ul primăriei. Deci nu mi se pare o chestie extraordinară  și  nici de nerezolvat”, a mai spus Marius Chiru, primarul comunei Podgoria.

La rândul său, primarul din Costești spune că mâine, 28 iulie, va discuta cu consilierii locali și că va lua o decizie.  

”Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă, nu avem nimic de ascuns în ședințele de Consiliu. Chiar mâine avem ședință și vom analiza, și vom lua o decizie. Dacă o vom transmite pe Facebook înseamnă că trebuie să avem o pagină a Primăriei, iar oamenii să poată viziona. Nu cred că trebuie o investiție majoră. Cu un telefon performant se poate face această transmisiune pe Facebook.

Trebuie doar să învățăm cum să facem și probabil persoana care se va descurca cel mai bine cu tehnologia va avea și această sarcină”, a spus primarul comunei Costești, Gioabă Nicolae.  

Județul Buzău are deja câteva UAT-uri care transmit online ședințele consiliilor locale, printre care Primăria municipiul Buzău, primăria din Lopătari, primăria din Pârscov.