Actualitate SĂNĂTATE

Dispensare moderne, în 10 comune din Buzău. AICI, lista localităților ce vor avea servicii medicale conforme

Sursa foto Fb/ Caravana cu Medici

Sute de centre comunitare integrate vor fi construite în țară, cu bani europeni. Dintre acestea, 10 vor fi în județul Buzău. Este vorba despre unități menite să aducă mai aproape de locuitorii din mediul rural diverse servicii medicale, servicii la care, în mod normal, au acces extrem de greu.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a finalizat evaluarea proiectelor depuse de autoritățile locale și a făcut publică lista localităților în care vor fi amenajate astfel de obiective. Județul Buzău figurează cu 10 astfel de centre în comune precum Măgura, Râmnicelu, Viperești, Valea Salciei, Lopătari, Buda, dar și Cilibia, Luciu, Brădeanu și Mihăilești. Proiectele prevăd ca în aceste unități să funcţioneze cabinete pentru medicii de familie, laboratoare pentru analize uzuale, cabinete pentru medici specialişti, pentru moaşe şi cabinete stomatologice. Însă, autoritățile din fiecare localitate vor stabili exact ce servicii vor fi oferite localnicilor.

La Lopătari, autoritățile locale s-au zbătut să acceseze fonduri pentru o astfel de investiție mai mult decât necesară locuitorilor comunei, mulți dintre ei în vârstă și cu probleme de sănătate, care rar pășesc în cabinetul unui medic specialist.

“Este un proiect pe care l-am gândit încă de anul trecut și care acoperă o nevoie a noastră, la Lopătari, și anume prezența serviciilor medicale în jurul satelor component. Ne-am propus să înființăm un astfel de centru care, practic, este un dispensar mai complex. Ne-am zbătut câteva luni bune să depunem proiectul, l-am depus și am aflat astăzi că am fost admiși și că se va finanța și proiectul nostru. Am muncit mult la acest proiect, ni s-au solicitat și anumite clarificări recent pe care le-am oferit în termenele impuse. Cred că este un proiect binevenit de care vor beneficia locuitorii ocmunei noastre, și așa văduviți de astfel de servicii”, a precizat primarul comunei Lopătari, Claudiu Constantin.

În viitorul centru comunitar integrat de la Lopătari vor avea cabinetele cei doi medici de familie din comună. Însă, pe lângă aceștia, autoritățile vor să facă toate demersurile necesare pentru a aduce de câteva ori pe săptămână, cel puțin, câțiva medici specialiști, printre care un stomatolog.

“ Acest centru va fi deservit de o echipă și va trebui să ne așezăm la masă și să vedem ce fel de servicii vor fi oferite aici. Noi ne-am propus să oferim servicii de stomatologie, chiar dacă nu permanent măcar regulat cineva să ofere serviciile respective și noi punem spațiul la dispoziție. Putem să vorbim și despre ginecologie, oftalmologie. Prin astfel de servicii putem să ne asigurăm că acoperim nevoile locuitorilor într-un astfel de centru.”

Investiţia totală în cele 200 de centre din țară ce se vor construi sau dota se ridică la 40 de milioane de euro, bani obținuți prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Rămâne de văzut cum vor fi atrași medicii în localitățile respectiv, mai ales că în această perioadă problema deficitului de medici de familie și medici specialiști este una reală, cu care se confruntă întrega țară.