Actualitate

Document crucial care stabilește cum se va dezvolta orașul, în următorii ani. Reguli pentru construcții, trafic și spații verzi

Municipiul Buzău va avea un Plan Urbanistic General actualizat după 14 ani, adaptat nevoilor și cerințelor apărute între timp, ca urmare a dezvoltării orașului. Arhitecții care au lucrat, în ultimii doi, la realizarea acestui document au prezentat public o variantă preliminară care schițează viziunea de dezvoltare a orașului. De exemplu, noul PUG urmărește mărirea intravilanului cu până la 15% , fapt care va duce inclusiv la crearea unui nou pol urban de dezvoltare, pe aproape 700 de hectare, localizate în sudul municipiului, până la limita cu comuna Țintești. Totodată, arhitecții propun ca orașul să aibă trei zone protejate față de una în  prezent, zone în care se va construi după reguli mult mai stricte decât în restul orașului. Nu în ultimul rând, noul PUG aduce reglementări noi în ceea ce privește traficul din oraș, precum și suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor.

Ultimul plan urbanistic general al municipiului Buzău a fost realizat în 2009, iar procedurile pentru întocmirea unei noi documentații  au fost demarate abia în 2020. În cadrul unui contract în valoare de circa 2,5 milioane de lei, o echipă de arhitecți și ingineri a lucrat la o nouă viziune de dezvoltare a municipiului, care să corespundă actualelor nevoi și cerințe ale locuitorilor, structurată pe cinci mari capitole:

  • Buzăul Verde – economia circulară;
  • Spațiile verzi și metabolismul orașului
  • Buzăul Prosper – economia urbană a orașului
  • Buzăul Coerent – morfologia urbană a orașului
  • Buzăul  Deschis – sistemul GIS în administrație
  • Buzăul Conectat – circulațiile și căile de comunicații ale orașului

Prin noul PUG, orașul se mărește. Suprafața totală aflată în intravilan crește cu 1263 de hectare, adică cu 15% față de teritoriul actual, de 4775 de hectare.

”Suprafața alocată predominant locuirii este de 1690 de hectare. 27% din teritoriul orașului va fi rezervat zonei centrale, zonelor de locuire individuală și colectivă, zonelor mixte cu parter comercial și servicii”, se arată în prezentarea făcută de arhitecți. 

O altă propunere extrem de importantă, cuprinsă în noul PUG, este cea privind zonele construite protejate. Dacă până acum municipiul avea doar o singură astfel de zonă în care erau impuse alte reguli de construire decât în restul orașului, respectiv centrul istoric al orașului, acum vor fi încă două, respectiv Centru Sud –Bd. Gării, Centru Vest –Bd. Nicolae Bălcescu.

Noul PUG stabilește și trei zone cu valoare ambientală protejată, unde, la fel, se impune o anumită arhitectură a clădirilor, regim de înălțime, culoarea clădirilor etc. Acestea sunt parcela strada Mesteacănului, parcela strada Traian Vuia, parcela Bd. Nicolae Titulescu.

Partea cea mai interesantă se referă la un concept de includere a unui oraș în oraș. Altfel spus, se creează un nou pol urban de dezvoltare, o suprafață de 683 de de hectare cu funcțiuni mixte, localizată între Orbital și A7, adică până la limita cu comuna Țintești.

În ceea ce privește circulația în municipiul Buzău,  arhitecții vin cu conceptul de ”oraș al celor 15 minute”, adică orice punct important să fie accesat în 15 minute, pe jos. În acest sens, se va urmări ca traficul greu să fie scos în afara orașului, respectiv mașini de gunoi, aprovizionare, iar în municipiu să se pună accent pe transportul public de călători. De asemenea vor fi create 6 inele de circulație, respectiv Inelul Centrul Istoric, Inelul Zona Consolidată, Inel Median, Orbital, Inel Periurban, Inel Metropolitan.

Spațiului verde din oraș i se acordă o atenție deosebită astfel încât, la final, municipiul să dispună de 50 de metri de spațiu verde pe cap de locuitor, adică aproape dublu față de 26 mp, cât este reglementarea impusă de UE. În acest scop, un rol important îl are inclusiv agricultura urbană care de asemenea este prevăzută în noul PUG.

”Suprafața totală de spații verzi este de 640 de hectare, reprezentând 10% din suprafața intravilanului propus”, se arată în schița de PUG prezentată astăzi.

Noul PUG urmează să fie adoptat în circa șase luni. Până atunci, documentul mai trebuie să parcurgă câteva etape. Urmează consultări în comisii tehnice cu principalii avizatori, respectiv cu reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu Direcția de Cultură și Apele Române, după care va urma și  dezbatere publică.