Aparate de sute de mii de euro, noi, performante, necesare pentru investigații vitale în cazul pacienților, zac nefolosite sau sunt utilizate doar de câteva ori pe lună, la Spitalul Județean Buzău. Se întâmplă acest lucru, pe de o parte din cauza lipsei de medici, pe de altă parte din cauza multiplelor avize și etape ce trebuie parcurse.
Un prim exemplu este un computer tomograf cu care a fost dotată noua Unitatea de Primire Urgențe, inaugurată în noimebrie 2024, și care nu a fost pus în funcțiune nici până în prezent. Este vorba despre un aparat extrem de necesar pentru ca pacienții care ajung la UPU și au nevoie de astfel de investigații să nu mai fie plimbați prin spital. Pentru a putea fi folosit, spune managerul Sorin Pătrașcu, mai sunt necesare anumite avize. În plus, nici după îndeplinirea acestor etape, aparatul nu ar putea fi folosit pentru că nu există medici care să-l folosească.

“În afară de amenajările care s au realizat și care privesc spațiul care trebuie să fie conform solicitărilor CNCAN, acest aparat, ca să poate fi funcțional, el trebuie să fie cumva gestionat de către resursa umană, astfel că, în luna decembrie, prin hotărâre de Consiliu Județean, a fost înființată o structură de personal care este compusă din trei medici primari în specialitatea radiologie și un medic specialist, la care se adaugă și cei șase asistenti de radiologie. Din punct de vedere al structurii, să spunem că într-o oarecare măsură am înființat- o. Pentru obținerea autorizației de funcționare atât de la DSP, cât și a CNCAN, există un partener subcontractant în cadrul acestui proiect, care nu aparține spitalului, dar care face într- adevăr demersuri pe lângă CNCAN și la DSP să obțină aceste autorizații”, a explicat, la Focus Tv, managerul Spitalului Județean Buzău, Sorin Pătrașcu.
Un alt exemplu este angiograful care a ajuns la Spitalul Județean Buzău în 2015. Este vorba despre un aparat care a costat peste 500.000 de euro, fiind achiziționat printr-un program accesat de Academia de Studii Medicale. Aparatul, care poate salva viața buzoienilor cu afecțiuni cardiace, este folosit doar de câteva ori pe lună. Asta pentru că la spitalul din Buzău nu este angajat niciun medic cardiolog intervenționist care să poată realiza procedurile. Un alt impediment îl reprezintă și lipsa specialiștilor care să acopere gărzile la Cardiologie și care temporizează intervențiile care se pot face cu angiograful, pentru că după o astfel de procedură pacienții ar trebui internați și supravegheați de medicii cardiologi de pe secție.

Așa se face că intervenții complexe cu ajutorul angiografului sunt realizate doar de câteva ori pe lună, când la Buzău ajunge dr. Florin Matei, medic primar cardiolog cu supraspecializare în cardiologie intervențională, colaborator al spitalului județean.
“Noi îl folosim, ce-i drept nu la capacitate, dar este corespunzător din punct de vedere al caracteristicilor și al tuturor avizelor respective, beneficiarii acestei proceduri sunt pacienții internați în cadrul secției de Cardiologie și care, într-o primă fază, sunt investigați de cei doi medici cardiologi existenți la nivelul secției de Cardiologie. Procedura în sine se realizează de către un singur medic colaborator spitalului, care este prezent pe o durată de două zile pe lună și până la momentul acesta, din evidenta noastră, putem spune că pe cele două zile de investigații nu se pot acoperi decât opt proceduri, respectiv 8 pacienți care pot beneficia de această procedură”, a subliniat managerul Sorin Pătrașcu.
Conducerea Spitalului Județean Buzău poartă discuții cu alți medici cu specializarea cardiologie intervențională, care să vină să realizeze astfel de intervenții minim invazive care redau sănătatea inimii pacienților.
“Am purtat discuții cu trei medici din București care au această competență, dar precizez suntem doar la nivel de discuții cu acești medici, care sunt interesați să desfășoare activitate tot în colaborare la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău. În situația în care vom avea un feedback pozitiv din partea acestor medici, va trebui să ne organizăm foarte serios, pentru că pacientul care trece prin această procedură de imagistică invazivă va trebui, după ce se termină procedura, să fie supravegheat la nivelul secției de Cardiologie a spitalului , unde știți foarte bine că noi avem un deficit de personal.”
… mafioții politici de 35 de ani ne-au dus la acest dezastru!…