Actualitate

(Video) Profesie nouă în România, căutată și în Buzău. Inspectoratul Școlar a făcut public numărul posturilor disponibile

Este o profesie nouă în România, introdusă în toamna a anului trecut, și care este foarte căutată și pe piața muncii din Buzău, unde, din păcate, la prima strigare numărul aplicanților nu a acoperit nevoia județului. Este vorba despre profesor itinerant și de sprijin, adică acel ”cadru didactic, cu studii superioare în domeniul psihopedagogic, care desfăşoară activităţi de învăţare, stimulare, compensare şi recuperare cu persoanele cu CES (cerințe educaționale speciale, n.red.) integrate în unităţile de învăţământ de masă, în colaborare cu toţi factorii implicaţi”.

Daniela Palcău, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, a explicat că în toamna anului 2024 județul ar fi avut nevoie de 20 de profesori itineranți, însă, din păcate, doar cinci posturi au fost ocupate. În aceste condiții, restul de posturi vor fi scoase spre ocupare la următorul concurs de titularizare ce va avea loc în această vară.

De asemenea, o altă profesie pentru care nu sunt suficienți candidați este cea de consilier școlar. Daniela Palcău a explicat pentru sansanews.ro faptul că toamna anului 2024 ar fi fost nevoie de 30 de astfel de cadre didactice însă nu s-au prezentat decât 15 persoane, restul posturilor fiind vacante în prezent și urmează să fie scoase spre ocupare în această vară, pentru anul școlar 2025-2026.

Titularizarea vine cu peste 700 de posturi libere

De altfel, în această vară, la examenul de titularizare vor fi scoase spre ocupare peste 700 de posturi și fracțiuni de posturi. Cele mai multe sunt cele de profesor itinerant și consilier școlar dar sunt libere și catedre de matematică, fizică precum și de învățător și educator.

Vestea bună este că multe dintre posturile întregi și titularizabile sunt în mediul urban și chiar în municipiul Buzău.

Cine poate ocupa postul de profesor itinerant

Pentru ocuparea unui post de profesor itinerant şi de sprijin trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • a) absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de licenţă, cu calificarea în psihopedagogie specială, psihologie sau pedagogie;
  • b) absolvirea unui master didactic cu durata de 2 ani, cu una din specializările din domeniul psihopedagogic;
  • c) efectuarea unui stagiu practic, cu durata de un an şcolar, realizat într-o unitate de învăţământ, în funcţia didactică corespunzătoare studiilor, sub îndrumarea unui profesor mentor cu experienţă în educaţia specială.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian