Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

DRAMATIC! UN SINGUR INFECȚIONIST PENTRU 152 DE PACIENȚI COVID-19. Ce soluții ar fi pentru eliberarea spitalului de la Râmnicu Sărat

Conducerea Spitalului suport COVID-19 de la Râmnicu Sărat a anunțat, în cursul zilei de marți, că nu mai are locuri disponibile pentru a prelua pacienți COVID-19, fiind deja internați în această unitate 152 de bolnavi. Singurele 9 locuri disponibile sunt la ATI, dar există cazuri medicale grave care impun transferul în unități cu posibilități mai bune de tratament pentru pacienții în stare critică. În condițiile în care și celelalte spitale COVID-19 sunt aglomerate, astfel de transferuri se fac cu mare dificultate, după solicitări repetate adresate de medicii de la Râmnicu Sărat.

În situația dată, în care toate paturile sunt ocupate, conducerea unității medicale are de gestionat și probleme în rândul personalului. Unii medici specialiști detașați temporar s-au întors la vechile lor locuri de muncă, în timp ce specialiștii de la spitalul din Râmnic se confruntă cu epuizarea. Unii dintre ei au fost chiar în situația de a intra în concedii medicale. Cel mai grav este că, în momentul de față, spitalul are un singur medic infecționist care, teoretic, trebuie să se ocupe de 152 de pacienți. În realitate, medicii de alte specialități îi îngrijesc pe pacienți, iar medicul infecționist este solicitat să evalueze cazurile foarte grave.

”Soluțiile nu sunt la noi dar cred că ar trebui să se găsească un alt spital să preia măcar formele asimptomatice sau ușor simptomatice. Să începem să separăm acești pacienți, iar noi să ne ocupăm de formele medii, severe și grave…Dacă s-ar întâmpla asta, s-ar elibera o treime din capacitatea Spitalului suport Covid-19.” a declarat la Focus TV, medicul Felicia Vasile, director medical al Spitalului Râmnicu Sărat.

O decizie nu poate fi luată la nivelul spitalului, ci revine în sarcina Direcției de Sănătate Publică Buzău.

”Noi semnalăm DSP-ului situația, la momentul actual. Este în sarcina lor să ia măsurile în consecință!” a mai adăugat Felicia Vasile.

O variantă despre care s-a vorbit, în ultimele zile, ar fi ca, după ce și secțiile TBC și Boli Infecțioase ale Spitalului Județean Buzău se vor umple, etajul 3 al spitalului din Buzău să fie eliberat și transformat în secție dedicată pacienților COVID-19.