Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

EXCLUSIV! DE PE PATUL DE SPITAL, DIRECTORUL DSP POVESTEȘTE CUM S-A ÎMBOLNĂVIT DE COVID-19. Cu câte persoane a intrat în contact și ce mesaj are pentru buzoieni

Cristina Ungureanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, a aflat miercuri seară că este infectată cu SARS-CoV-2. Nu a fost ușor să primească acest diagnostic, însă deocamdată nu are simptome și asta o ajută să aibă o stare psihică bună. Directorul DSP Buzău este de miercuri seară internată la Secția de Boli Infecțioase și, de pe patul de spital, a oferit un interviu, în exclusivitate, reporterilor sansanews.ro. Cristina Ungureanu îndeamnă la responsabilitate pe toți buzoienii și spune că ”niciodată să nu spui niciodată” pentru că oricine ar putea contracta acest virus.

Reporter: Care este starea de sănătate a dumneavoastră?

În cursul serii de miercuri am aflat că sunt confirmată pozitiv. Starea de sănătate este, la acest moment, una bună. Sunt asimptomatică. Nu  a fost deloc ușor, însă trebuie să înțelegem că, la un moment dat, fiecare dintre noi trecem prin această situație. În momentul de față, mă aflu internată la Secția de Boli Infecțioase, dar cu siguranță, vom depăși acest moment, și ne vom întoarce cu forțe proaspete în activitate.

Reporter: Cum credeți că ați contractat acest virus?

Sincer, nu îmi explic. La nivelul județului este o transmitere foarte mare și nu-mi explic exact de unde, probabil intrând în contact cu multe persoane, de pe suprafețe…virusul există și am fost confirmată.

Reporter: Acum v-ați testat ca urmare a confirmării doamnei doctor Carmen Scântei?

M-am testat pentru mine. Noi ne-am testat periodic și până acum am avut doar teste negative. Dar recunosc că m-am testat și că, având un pozitiv și fiind într-o poziție destul de importantă, am considerat necesar a mă testa, pentru a nu genera probleme instituției și altor persoane din jurul meu.

Reporter: Câți angajați din DSP au mai fost testați? 

Au fost testate și persoane din cadrul laboratorului și din cadrul compartimentului de epidemiologie. Unele rezultate au ieșit negative, altele încă le așteptăm.

Reporter: Câți angajați DSP sunt în izolare?

Da. Sunt persoane cu care eu am intrat în contact permanent. Aceste persoane sunt începând de astăzi în izolate la domiciliu Este vorba despre trei angajați de la Departamentul Juridic și de la secretariat.

Reporter: Vă permite sănătatea să vă desfășurați în continuare activitatea?

Sincer, trebuie. Trebuie. Noi de la început am fost o echipă și suntem o echipă și vreau să rămânem o echipă destul de legată. Și chiar dacă în această perioadă coordonarea a fost preluată de doamna director economic, eu și doamna doctor Scîntei vom rămâne alături de colegi de oriunde am fi. Este normal. Suntem puțini. Avem doi medici epidemiologi care ne sprijină de la începutul epidemiei. Sunt de la Spitalul Râmnicu Sărat, respectiv Spitalul Săpoca. Ei au rămas acolo și desfășoară în continuare activitatea, baza de date și anchetele epidemiologice și trebuie sprijiniți. Țin legătura și doamna doctor Scîntei, prin telefon, și domnia sa are o stare de sănătate bună și vom ajuta cât putem și cum putem de aici.

Reporter: Aveți un mesaj pentru buzoieni?

Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil. Trebuie să se gândească la propria persoană, dar și la cei din jur. Niciodată să nu spui niciodată. Că nu ți se poate întâmpla. Ba da. Se poate întâmpla. Virusul există. Fiecare dintre noi trebuie să respecte regulile: măsurile de igienă, să respecte distanțarea socială, să poarte mască în permanență fie că este spațiu închis că este deschis dacă nu respectă distanța de 1,5 – 2 metri. Fiecare să fie responsabil. Responsabilitatea este punctul cheie. Fiecare să fie conștient că nu este ușor. Suntem oameni, și se poate întâmpla oricui.

Interviul audio va fi difuzat, în întregime, joi, la Focus TV, începând cu ora 17.00 dar și la principalul jurnal al zilei, de la ora 13.00, de la Focus FM.