Actualitate

Drogați la volan. Se întâmplă tot mai des, la Buzău. Ofensiva Poliției împotriva celor care pot provoca dezastre pe șosele

Un fenomen îngrijorător ia amploare la Buzău. Tot mai mulți tineri se urcă la volan sub influența substanțelor interzise. Indiferent că aleg să consume etnobotanice sau droguri de risc, tineri inconștienți se aventurează și se urcă la volan, deși consecințele pot fi dramatice.

În ultimii ani, după ce au primit aparatură care le permite să îi testeze pe șoferi în vederea depistării substanțelor interzise, polițiștii din Buzău au scos din trafic zeci de conducători auto drogați. Îngrijorător este că cifrele sunt în creștere de la un an la altul.

Dacă în 2020 au fost 12 astfel de cazuri, de la începutul anului și până în prezent 14 șoferi s-au ales cu dosare penale pentru consumul de droguri. Este vorba despre tineri cu vârste între 20 și 30 de ani care nu țin cont de riscuri,  pornesc într-o cursă nebună pe șosele, care, de multe ori, se încheie cu accidente grave.

Pentru a evita astfel de situații, polițiștii buzoieni intensifică acțiunile în trafic, mai ales în week-end.

“În week-end intensificăm activitățile specifice, deși noi aveam planificate pe baza unui calendar strict activități pe linia verificării transportului de persoane, inclusiv respectarea Legii 55/2020, combaterea indisciplinei pietonale și nu în ultimul rând depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihotrope. Avem în dotare aparatură care ne permite depistarea drogurilor și avem constatări mai ales în rândul șoferilor tineri aflați sub influența acestor substanțe psihotrope care îi determină să aibă alt comportament cu totul și cu totul neadecvat celui de conducător auto”, a declarant pentru șansanews.ro comisarul șef Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău.

Consumul de droguri influenţează comportamentul șoferilor, diminuează reflexele iar șoferii nu mai pot controla autoturismele, ceea ce înseamnă risc maxim de accidente.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. De asemenea, se reține permisul de conducere până la soluționarea dosarului penal.

De circa 3 ani, polițiștii din Buzău au în dotare aparate DRUG TEST cu ajutorul cărora pot depista conducătorii auto care au consumat substanţe interzise.