Actualitate

Pandemie de obezitate la copii. Ce trebuie să facă părinții atunci când cei mici încep să ia în greutate. Sfatul specialistului

Un copil grăsuț și “pufos” nu este și un copil sănătos. Dulciurile sau fast-food-ul, lipsa de mișcare, dar și programul de masă haotic duc la creșterea în greutate a copilului, care poate ajunge la obezitate, ceea ce generează, în mod clar, mai devreme sau mai târziu, probleme de sănătate.

Pentru a ajuta copilul să aibă o greutate normală și să ducă o viață activă, părinții trebuie să se implice permanent în alimentația sa și să fie modele de urmat pentru copil, spun specialiștii.

„În primul rând, noi ca adulți trebuie să fim exemplu pentru copii. Cu alte cuvinte, trebuie să facem un obicei în familie de a se consuma și a promova alimentele sănătoase. Dacă facem lucrul acesta în familie, celelalte produse care sunt mult mai dulci, mult mai procesate, vor fi consumate în mod ocazional sau excepțional. Răspunsul trebuie să pornească din familie, prin obiceiuri zilnice,”  a explicat pentru șansanews.ro medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Ecaterina Zoican.

Specialistul spune că este greșit și complet contraindicat să obligăm un copil să țină un regim alimentar, asemenea unui adult. Dar, pot exista anumite restricții: reducerea porțiilor și mai ales reducerea, pe cât posibil, a consumului de alimente procesate și a dulciurilor, la orice oră din zi și din noapte.

„Copiii sunt în creștere, nu putem să le impunem restricții pe care ni le impunem noi, ca adulți. Copilul va trebui să consume din toate categoriile alimentare, să aibă acces la toți nutrienții: proteine, glucide, grăsimi, vitamine și minerale. Pentru școală putem să îi facem sandwich-ul acasă, să îi punem fructe în pachet, fără dulciuri, astfel încât copilul va învăța să mănânce sănătos, iar pe termen lung aceste lucruri se vor cunoaște. Este un proces de durată, dar care dă rezultate foarte bune, iar acest copil va crește și va deveni un adult responsabil față de ceea ce trebuie să mănânce și cum trebuie să mănânce.”

Atunci când lucrurile scapă de sub control iar un copil ia în greutate, părinții trebuie să intervină și mai ferm, însă cu mare atenție pentru a nu afecta psihic un copil grăsuț. Schimbările în alimentația copilului trebuie făcute cu tact și nu brusc, pentru ca cel mic să aibă timp să se familiarizeze și să nu perceapă totul ca pe o pedeapsă.

„Întreg procesul de transformare a stilului de viață a copilului trebuie să fie natural, încet. Dacă se dorește accelerarea lucrurilor, sunt șanse ca acel copil să protesteze măsurile. Lucrurile se realizează cu pași mici, natural. Pentru că, în caz contrar, copilul o să se sperie, o să se revolte sau o să protesteze. Dar dacă lucrurile se fac în familie, prin propriul exemplu, vor avea o reușită importantă,” a mai declarat dr.Zoican.

La nivel național, studiile arată că unul din 3 copii este obez, lucru extrem de alarmant și de îngrijorător.

În județul Buzău, aproape 100 de copii au fost declarați obezi în 2020, iar pandemia nu a făcut altceva decât să ducă la o și mai mare explozie a acestor cazuri. Lipsa mișcării, lecțiile online, plimbările în aer liber care s-au redus semnificativ, obiceiul de a ronțăi, mai ales atunci când stau tot timpul acasă, au făcut ca fenomenul creșterii în greutate în rândul copiilor, dar și al adulților, să ia o și mai mare amploare.