Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

DSP, DE ACORD CU REDESCHIDEREA SPITALULUI RÂMNICU SĂRAT! Decizia finală aparține însă Ministerului Sănătății. Între timp, crește numărul pacienților

Redeschiderea  Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat și pentru alte categorii de bolnavi în afara celor infectați cu SARS-CoV-2, lăsată la latitudinea Ministerului Sănătății. În urma nenumăratelor demersuri inițiate de autoritățile râmnicene, Direcția de Sănătate Publică Buzău a stabilit că spitalul poate fi redeschis și pentru bolnavii cu alte afecțiuni decât COVID-19, însă numai dacă vor fi modificate două ordine de ministru, respectiv cel prin care, la începutul pandemiei, Ministerul Sănătății a stabilit lista spitalelor suport COVID din toată țara și modul în care unitățile medicale trebuie să fie pregătit pentru pacienții infectați cu coronavirus precum și cel prin care sunt stabilite măsurile în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

După aproape un an de zile de când a tratat exclusiv pacienții COVID -19, colectivul cadrelor medicale, susținut de Primăria municipiului Râmnicu Sărat, a reluat seria adreselor trimise către Direcția de Sănătate Publică Buzău, astfel că la mijlocul lunii februarie, Carmen Scântei, medicul epidemiolog DSP, a mers și a vizitat unitatea medicală. În urma verificărilor și a discuțiilor la fața locului, medicul epidemiolog a impus o serie de condiții absolut necesare pentru ca DSP să poate fi de acord cu solicitarea medicilor din unitatea suport COVID.

”Această redeschidere s-ar putea face prin separarea totală a circuitelor destinate pacienților COVID și non COVID, adică alocarea clădirii mai vechi, unde inițial a fost conceput spitalul Râmnicu Sărat, pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 și actuala clădire unde sunt acum primiți bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 să reprimească ceilalți bolnavi”, a explicat pentru sansanews.ro, în urma vizitei din februarie, Carmen Scântei.

Cele două circuite au fost create astfel că ieri, 11 martie 2021, Direcția de Sănătate Publică Buzău a trimis o adresă către Primăria Buzău prin care precizează că, în urma verificărilor din teren, s-a constatat că spitalul ar putea trata atât pacienți COVID 19 cât și pacienți non COVID . De asemenea, DSP menține condiția ca cele două circuite să fie respectate.

SURSA: facebook primarul Sorin Cîrjan

”În urma evaluării documentației depuse de unitatea sanitară și a evaluărilor în teren privind condițiile de funcționare propuse s-a constatat faptul că aceasta poate trata atât pacienții COVID cât și pacienții non COVID cu condiția respectării circuitelor funcționale separate pentru cele două de pacienți cât și pentru personalul medical și auxiliar medical care desfășoară activitatea în această unitate”, se arată în adresă trimisă către Primăria Râmnicu Sărat.

Însă, pentru ca spitalul de la Râmnicu Sărat să poate trata și restul pacienților, decât cei infectați cu SARS-CoV-2 este nevoie de avizul Ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, decizia finală aparține Ministerului Sănătății. De altfel, adresa trimisă de DSP către Primăria Buzău a fost trimisă și către Ministerului Sănătății care trebuie să spună acum dacă unitatea suport va putea trata toți bolnavii care i se adresează.

”Propunerea a fost înaintată Ministerului Sănătății pentru analiză și avize. În cazul în care propunerea DSP Buzău va fi avizată favorabil va trebui modificat atât ordinul Ministrului Sănătății 555/2020 cât și ordinul Ministrului Sănătății numărul 1513/2020”, scrie în documentul respectiv.

Concret este vorba despre ”Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2” și  ”Ordinul nr. 1513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de către Institutul Național de Sănătate Publică, de către unitățile sanitare, precum și de către serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2”.

Între timp, val de internări

Până când Ministerul Sănătății va da un răspuns clar la această adresă,  spitalul din Râmnicu Sărat va continua să funcționeze și să trateze doar pacienți infectați cu SARS-CoV-2, al căror număr este în creștere. De exemplu, dacă în urmă cu două săptămâni erau internați, în medie, 20 de pacienți, în această săptămână numărul bolnavilor internați a ajuns la aproape 50.

În aceste condiții, este greu de crezut că această redeschidere va fi posibilă în condițiile în care, potrivit medicului Carmen Scântei, odată cu crearea celor două circuite, sectorul COVID va dispune doar de 60 de paturi.

Primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 a ajuns la Râmnicu Sărat la începutul lunii aprilie 2020. De atunci, unitatea medicală a tratat exclusiv pacienții COVID-19, iar acest lucru, spun medicii și autoritățile locale, a cauzat mari probleme pentru alte categorii de bolnavi.

”Urmare a acestui blocaj, starea generală de sănătate a populației s-a înrăutățit, fiind înregistrate și decese care au venit în atenția opiniei publice locale, ca urmare a întârzierilor și disfuncționalităților în transportarea pacienților. În acest moment, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat întrunește condițiile necesare reluării activității în vederea tratării pacienților non-COVID, fiind stabilite circuite separate, personalul fiind pregătit pentru a face față situației pandemice”, susțin, în adresele lor, autoritățile locale din Râmnicu Sărat.

De asemenea, în argumentarea solicitării, Primăria vine cu exemplu spitalului de la Onești care a fost declarat spital supor COVID la începutul pandemiei dar care, în momentul în care numărul pacienților a scăzut, a primit avizul DSP și Ministerului Sănătății pentru a trata și pacienții non COVID.