Actualitate

DSP: ”Ne luptăm cu vaccinarea”! Doar câteva persoane, imunizate pe zi. Ce ser oferă cea mai bună protecție împotriva noii tulpini

Ritmul vaccinării este mult încetinit. Dacă în perioada în care numărul infectărilor noi înregistrate în fiecare zi, numărul persoanelor care solicitau administrarea serului anti COVID-19 ajungea și până la o mie într-un interval de 24 de ore, acum s-a ajuns ca mai puțin de o sută de buzoieni să se vaccineze într-o zi. Responsabilii din cadrul Direcției de Sănătate Publică spun că întreaga campanie de vaccinare a devenit ”o luptă permanentă între partea medicală și persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare” și au decis să schimbe din nou abordarea în speranța  că vor convinge un număr cât mai mare de buzoieni să accepte administrarea serului anti-COVID-19, mai ales că specialiștii vorbesc tot mai des de apropierea unui al patrulea val al pandemiei de coronavirus. În sprijinul DSP-ului sunt chemate și echipele de voluntari de la Crucea Roșie care vor lua la pas, începând de săptămâna viitoare, localitățile cu cea mai mică acoperire vaccinală.

Doar 82 de persoane din Buzău s-au vaccinat în ultimele 24 de ore cu prima doză. Un număr extrem de mic spun epidemiologii care mărturisesc că oamenii sunt foarte greu de convins să accepte serul anti-COVID-19, deși județul dispune de toate serurile, iar efectele adverse înregistrate ca urmare a imunizării au fost puțini și dintre cele mai ușoare.

”Ne luptăm cu vaccinarea. Este o luptă permanentă între partea medicală și persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare. Deocamdată administrăm în teritoriu rapelurile, acolo unde am fost inițial, dar sperăm să nu rămânem pe doza doi și să vină și alte persoane care între timp s-au convins de la cei care au primit o doză că lucrurile sunt bune și trebuie să capete mai multă încredere în vaccin”, a declarat Carmen Scântei, epidemiolog DSP Buzău.

Mai mult, epidemiologul șef din cadrul DSP explică faptul că acoperirea vaccinală pe care o avem atât în mediul urban cât și rural nu elimină riscul apariției unor îmbolnăviri cu virusul care până acum a infectat aproape 12.600 de buzoieni.

” În rural avem și localități unde avem acoperire vaccinală de 20%, ceea ce m-ar bucura dacă s-ar generaliza, dar avem și zone unde avem 6% sau chiar 5%. Deci, variază, dar fără a depăși niciunde 20%. Pe municipiul Buzău suntem aproape 30%, în municipiul Râmnicu Sărat 20%, în orașul Nehoiu20% , Pătârlagele 15%, în orașul Pogoanele 12%. Vom reuși și ne vom adresa prioritar comunelor cu cea mai mică acoperire vaccinală sperând că toți acești factori colaborând vor reuși să convingă acești oameni să se prezinte la vaccinare mai ales că oferta noastră este largă, în sensul în care, în funcție de cerere, le putem oferi orice vaccin pentru a se proteza împotriva infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat Scântei.

Pentru săptămâna viitoare, Direcția de Sănătate Publică și-a propus o  nouă abordare, iar în ajutorul echipelor deja formate vor fi chemați și voluntarii de la Crucea Roșie. Aceștia vor lua la pas localitățile unde sunt cele mai puține persoane vaccinate.

”De săptămâna viitoare, din fiecare centru, cel puțin două echipe să se formeze și să plece în teren. Noi am contactat și Crucea Roșie și să sperăm că ne vor ajuta și ei cu promovarea. Promovare în sensul că vor discuta cu oamenii și îi vor lămuri asupra acestor vaccinuri de la compoziție și până la efecte adverse care sunt destul de rare și nu fac parte dintre cele mai grave și pentru care încă nu a fost nevoie de spitalizare la nicio persoană”, a spus epidemiologul Carmen Scântei.

Vaccinarea este recomandată în continuare, iar epidemiologii care au studiat serurile folosite în prezent spun că acestea oferă protecție și împotriva noii tulpini.

”Din ceea ce am citit și eu, în urma unor studii medicale făcute de instituții de prestigiu, am înțeles că Pfizer și Johnson &Johnson elimină riscul formelor de boală grave și foarte grave, ceea ce este foarte bine și doi persoanele care sunt vaccinate cu Pfizer au cel mai mic risc de infecție cu noua tulpină”, a spus Carmen Scântei care a punctat și că ultimele persoane infectate în urmă cu câteva zile sunt nevaccinate.

Buzăul are 12143 de persoane vindecate de infecția cu SARS-CoV-2 și 439 de decese.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian