Actualitate

Atenționare de la inspectorii sanitar-veterinari! ”A venit căldură, crește riscul producerii toxiinfecțiilor alimentare! Încep controalele”

Încep controalele de vară! Este anunțul făcut de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care, de săptămâna viitoare, va trimite toți inspectori pe teren. Aceștia vor lua la pas toate unitățile de alimentație publică, de la pizzerii, cantine, unităţile tip catering, cofetării, patiserii,  până la pensiuni turistice, terase și restaurante cu scopul de a verifica condiţiile de igienă în care funcţionează. Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că odată cu încălzirea vremii crește riscul toxiinfecțiilor alimentare, dacă nu sunt respectate toate normele de igienă impuse, astfel că nu vor trece cu vederea nicio abatere.

Controalele vor începe pe 14 iulie și vor dura câteva săptămâni bune, timp în care inspectorii vor forma echipe mixte alături de medicii veterinari de pe raza județului Buzău. Scopul acestei acţiunii din perioadă estivală este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

”Începând cu 14 iulie ne vom afla pe teren și vom demara controalele estivale în domeniul siguranței alimentelor. Controalele urmăresc verificarea legislației sanitar-veterinare în ceea ce privește prepararea, pregătirea, servirea ,depozitarea, etichetarea produselor alimentare și aici mă refer la terase, restaurante, la tabere școlare, cantine, unități de alimentație publică”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Controalele vin după un sezon estival în care activitatea, cel puțin a operatorilor de turism dar și a restaurantelor și teraselor, a fost mult încetinită, iar inspectorii DSV se așteaptă să găsească și nereguli, însă speră ca aceasta să nu fie grave, mai ales că în ultimii cinci ani patronii au dat dovadă că înțeleg pericolul nerespectării normelor de igienă în alimentația publică.

”În ultimii cinci ani nu am avut nicio toxiinfecție alimentară în Buzău. Consider că nu ar trebui să fie probleme din acest punct de vedere nici acum, dar probabil vor fi și neconformități, sperăm să nu fie majore”, a spus Iulian Moca.

Dacă vor fi depistate abateri, amenzile pot urca și până la 40.000 de lei, retragerea mărfurilor de la vânzare sau pot ajunge chiar până la suspendarea activității, în funcție de gravitatea neconformităților depistate.