Actualitate

După 15 ani de amânări, ”Memorialul Tăcerii” devine o certitudine. Când va fi deschisă publicului închisoarea de la Râmnicu Sărat

Temuta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat, denumită “Închisoarea Tăcerii”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, va fi transformată, până în 2026, într-un muzeu de interes național. Este noua promisiune lansată de ministrul Culturii și directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prezenți astăzi la fostul penitenciar din Râmnicu Sărat. Locul care este o mărturie a terorii instituite de regimul comunist își așteaptă lucrările de reabilitare de foarte mulți ani. Acestea vor fi demarate în primăvara anului 2023, iar fondurile au fost accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Anunțul oficial al reabilitării fostei temnițe a fost făcut, astăzi, la Râmnicu Sărat, de o delegație numeroasă din care au făcut parte atât oficialități locale, județene dar și invitați de la nivel central printre care ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, directorul IICCMER, Daniel Șandru, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedus, dar și deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului.

Acestea sunt primele confirmări clare că proiectul privind transformarea penitenciarului, ajuns aproape o ruină va fi, în sfârșit, pus în aplicare. Practic, după 15 ani de când închisoarea a fost preluată de IICCMER, astăzi au fost aduse primele argumente concrete care să arate că, în următorii patru ani, temnița comunistă va deveni un loc în care pelerinii din toată lumea să vadă și cunoască atrocitățile, teroarea și crimele comise la Râmnicu Sărat.

Memorialul ”Închisoarea Tăcerii”, titulatură sub care vor fi reunite muzeul și centrul educațional ce vor fi amenajate la Râmnicu Sărat, a devenit prioritatea zero pentru noul director al IICCMER, Daniel Șandru, care și-a asumat toată răspunderea pentru realizarea proiectului.

Proiectul a parcurs deja etape importante, cea mai mare realizare fiind atragerea fondurilor necesarea reabilitării. Este vorba de 9 milioane de euro, fătă TVA, bani ce vor veni de la Comisia Europeană, prin PNRR.

Responsabilii au stabilit și calendarul lucrărilor, iar șantierul va fi deschis în primăvara anului următor. Până în toamna acestui an însă trebuie făcute de urgență lucrări la acoperișul închisorii care stă să cadă. Cu alte cuvinte, responsabilii au la dispoziție 36 de luni să pună temnița comunistă de la Râmnicu Sărat pe harta represiunii comuniste.

Proiectul de reconstrucție vizează reabilitarea vechii temnițe dar și construirea unui spațiu expozițional subteran în fata întrării în închisoare. De asemenea, toate clădirile din jurul închisorii, care nu fac parte din monumentul istoric, vor fi demolate. După finalizare, oficialii estimează că Memorialul ”Închisoarea Tăcerii” va atrage anual 20.000 de vizitatori.

Memorialul ”Închisoarea Tăcerii” va avea în final 13 angajați.

Închisoarea a fost construită în anii 1890 pentru deținuții de drept comun, sub denumirea de Arest Preventiv. În 1907, în timpul răscoalei țărănești, aici au fost încarcerați peste 1200 de țărani.

În 1920 Arestul Preventiv este transformat în Penitenciar. Amenajarea actuală datează din perioada interbelică, cu excepția gardului exterior care a fost înlocuit cu un gard de sârmă ghimpată. Aici au fost închiși și liderii țărăniști care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist, respectiv Ion Mihalache, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu.