Autoritățile din România sunt din nou în alertă. După ce țara noastră a fost măturată de ciclonul Boris, care a provocat inundații în mai multe județe, dar mai ales în Galați, unde 7 oameni au murit, iar aproape 7000 de familii au casele distruse ori afectate de viituri, un nou episod de vreme extremă este așteptat începând din week-end și până la mijlocul săptămânii viitoare. Și de data aceasta este vorba tot de un ciclon. Vremea se va răci de duminică și vor fi ploi însemnate cantitativ.
”Vineri este posibil să înregistrăm cea mai caldă zi din această săptămână, mai ales în sudul extrem, în Câmpia Română. Chiar şi sâmbătă vom avea valori de până la 33 de grade Celsius, însă de duminică vremea se va răci semnificativ în cea mai mare parte a ţării şi va deveni instabilă. Instabilitatea atmosferică va fi caracterizată prin averse torenţiale, posibile intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, în cea mai mare parte a ţării. Chiar şi în noaptea de duminică spre luni, în est şi local în centrul ţării este posibil să consemnăm cantităţi de apă, în intervale scurte de timp, însemnate cantitativ, mai ales în sud şi în sud-est. La acest moment, informaţiile arată probabilitate ridicată ca ecartul valorilor de precipitații să fie între 60, 80 şi chiar o 100 şi peste 100 litri/mp”, a declarat directorul Administrației Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Aceasta a explicat că, spre deosebire de ciclonul Boris, venit dinspre nord-vestul Europei, Ashley are origini mediteraneene.
”Vorbim despre o activitate ciclonică foarte intensă. Mediterana este una foarte caldă şi ştim că, până la urmă, un ciclon se intensifică atunci când o masă de aer foarte rece înlocuieşte o masă preexistentă foarte caldă. Şi cu cât diferenţele de temperaturi sunt mai mari, cu atât intensitatea fenomenelor este mai mare. Trebuie să spunem că “beneficiem” şi de aportul a ceea ce înseamnă umezeala din bazinul vestic al Mării Negre şi atunci potenţează evoluţia şi dinamica acestui ciclon. Deci, Mediterana ne aşteptăm cu o evoluţie, pe o traiectorie de la vest către est, alimentată, aşa cum spuneam, mai ales pentru partea de sud-est a ţării, şi de ceea ce înseamnă bazinul vestic al Mării Negre. Diferenţele de temperatură vor fi semnificative: de la 33-34 grade Celsius la o scădere până la 15 grade, cel mult, în regiunile intracarpatice, şi 20-22 de grade în partea de sud-est a ţării”, a mai spus directorul ANM.
Meteorologii spun că de vineri vor fi emise avertizări și nu exclud ca unele dintre ele să fie de cod roșu privind precipitații abundente.
Adaugă comentarii