Actualitate

După cel de la Râmnicu Sărat, un alt spital, care deservește populația din 11 localități, amenințat cu închiderea. Populația, îndemnată la donații

”Face parte din secția ”cronici” a spitalelor din domeniul sănătății publice”! Este mesajul cu care primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, își începe postarea prin care descrie situația critică în care a ajuns spitalul orășenesc. Unitatea medicală deservește populația din 11 localități, 10 comune și orașul Nehoiu, iar în prezent este amenințat cu închiderea, atât din cauza problemelor financiare cât și a efectelor pe care le-ar putea produce aplicarea Ordonanței 9, cea care le interzice medicilor pensionari să-și mai continue activitatea. Cu alte cuvinte, mii de oameni ar rămâne fără sprijin medical, iar urgențele ar trebui tratate la zeci de kilometri distanță, respectiv la Spitalul Județean Buzău, unde și asa este foarte aglomerat. Un dezastru pe care primarul din Nehoiu și managerul unității medicale încearcă să-l evite prin memorii la Direcția de Sănătate Publică și apel către populație.

Donații pentru salvarea spitalului

Spitalul Orășenesc Nehoiu trece printr-o criză financiară fără precedent. În prezent, jumătate din spațiile unității medicale au fost închise pentru reabilitare astfel că spitalul funcționează doar la jumătate din capacitate. Chiar și așa, a explicat managerul dr. Simion Marian, „din punct de vedere financiar , unitatea medicală trebuie să-și atingă toți indicatorii”, adică ca și cum ar funcționa cu toate spațiile.

Dr. Simion Marian

O situația aproape imposibil de atins astfel că oricând se poate ajunge în situația în care pacienții ar putea fi rugați să vină cu branule sau pansamente de acasă.

”Momentan nu am cerut pacienților să aducă de acasă nici medicamente, nici pansamente, nici alte materiale. Ne-am descurcat cu ce am avut, dar dacă se vor închide secții, după aplicarea Ordonanței 9, nu știu cât va mai rezista spitalul”,a  spus dr. Simion Marian, manager Spitalul Orășenesc Nehoiu.

Cu alte cuvinte, un scenariu care ar lăsa mii de oameni fără servicii medicale. Pentru a nu se ajunge aici, primarul orașului Nehoiu cere ajutorul populației dar și a primarilor din comunele apropiate. În plus, Ionuț Milea a spus că va cere inclusiv ajutorul jandarmilor, polițiștilor și pompierilor la care face apel pentru a redirecționa 𝟯,𝟱% din impozitul către stat.

Ionuț Milea

”Fără false discreții, face parte din secția ”cronici” a spitalelor din domeniul sănătății publice. (…) Finanțarea de la buget a spitalelor se face în funcție de clasificarea lor pe criterii de competență. Spitalul Orășenesc Nehoiu este încadrat în categoria IV ,  nivel de competenţă bazal – deservește populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Contează numărul de paturi, numărul de internări, numărul și complexitatea intervențiilor efectuate etc. Dacă acest target nu este atins, finanțarea complexă nu vine. Pe de altă parte, neexistând condiții conform așteptărilor, pacienții se reorientează către spitale care asigură alte condiții. Se formează astfel un cerc vicios.

(…) Încercăm acum o nouă strategie, care este o rugăminte formulată pentru toți cei care nu ați redirecționat 𝟯,𝟱% din impozitul către stat, pentru alte cauze: vă rugăm, completați formularul-cerere! Orice sumă, cât de mică, este importantă.

În cursul săptămânii trecut am avut o întâlnire cu toți primarii vecini, din zona de arondare a spitalului, și am stabilit ca fiecare UAT să aloce lunar, suma reprezentând câte un leu pentru fiecare locuitor. Adăugată la o sumă pe care spitalul ar încasa-o din redirecționarea a 𝟯,𝟱% din impozit, s-ar asigura necesarul de medicamente. Este puțin, dar este mai mult decât nimic.” a spus Ionuț Milea.

Aceste donații ar ține în viață spitalul pe perioada reabilitării despre care primarul spune că s-ar întinde pe durata a doi ani.

„După încheierea procesului de reabilitare, când cel puțin la nivel de imagine, confort și funcționalitate tehnică, spitalul va arăta altfel, pacienții vor căpăta încredere mai mare în el și vor opta pentru serviciile oferite, dar până atunci mai putem face ceva, cât de puțin.(…) E spitalul nostru, haideți să-l scoatem din categoria cronicilor!

Ordonanța 9 trimite acasă 4 medici din Nehoiu

Pe lângă problemele financiare, spitalul orășenesc este la un pas de colaps și din cauza efectelor pe care le-ar putea produce Ordonanța 9, cea care trimite acasă medicii pensionari. Practic, în acest spital sunt 4 medici care au depășit vârsta de pensionare dar care au ales să profeseze în continuare. De vineri, de când a fost adoptată această ordonanță,  aceștia ar fi trebuit să plece acasă. Încă nu au făcut aceste demersuri pentru că se speră la o minune, iar actul să fie modificat. Managerul spitalului din Nehoiu a trimis adresă către Direcția de Sănătate Publică prin care a explicat faptul că după pensionarea celor patru medici, secția ATI s-ar închide și toate operațiile ar fi anulate. În plus, alte două secții ar rămâne cu câte un singur medic specialist.

Dr. Simion Marian

Situația de Nehoiu se repetă și la Râmnicu Sărat unde, la fel, sunt 12 medici care au rămas în activitate deși au împlinit vârsta de pensionare. Și această unitate medicală ar fi în pericol de închidere dacă s-ar aplica prevederile Ordonanței 9. Detalii AICI.

Etichete

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Este imperativ să salvăm această instituție pentru a asigura și voturile angajaților spitalului în favoarea PSD. Soluția optimă este înființarea unui Centru Medical Zonal, deoarece în prezent Spitalul Nehoiu reprezintă mai mult un pericol decât un beneficiu pentru pacienți..

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian