Actualitate

Mesajul specialiștilor în Securitate Cibernetică după valul de tentative de fraudă care a vizat inclusiv Trans Bus

foto: economica.net

În momentul în care vreți să faceți cumpărături online, fiți cu mare băgare de seamă! În ultima perioadă sunt tot mai multe cazurile în care cei puși pe fărădelegi clonează site-urile unor magazine online sau instituții publice, intens accesate de populație, tocmai pentru a le fura datele bancare și a ajunge la banii lor.

Cu o astfel de situație s-a confruntat Trans Bus Buzău de două ori în ultima jumătate de an. Infractorii cibernetici au clonat site-ul societății de transport în comun și anunță așa zise carduri de transport la preț redus. Directorul Trans Bus, Gică Toader, a atras atenția că este doar o tentativă de fraudă, societatea neavând în desfășurare astfel de campanii. În plus, directorul societății buzoiene a anunțat că vor fi anunțați specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică. (Detalii, AICI)

“Din câte am înțeles, au mers până acolo încât solicită informații personale sau financiare. Dacă se continuă cu acest lucru, atacatorii vor culege aceste informații și le vor folosi fraudulos. Specialiștii noștri pe securitate cibernetică o să testeze acest site, în funcție de informațiile pe care le obținem noi am pregătit o notificare și pentru Directoratul Național de Securitate Cibernetică pentru a aduce la cunoștința lor acest lucru și a încerca să oprească altfel de tentative de phishing în numele Trans Bus sau în numele altor companii de transport local”, declară directorul Trans Bus, Gică Toader.

Între timp, astăzi, specialiștii DNSC vin cu recomandări către buzoieni, pentru a nu cădea victime infractorilor cibernetici.

“Atenție la site-uri false care imită platforme oficiale!

Recent, site-ul oficial al companiei de transport public din Buzău a fost clonat de atacatori cibernetici. Aceștia au creat un site fals pentru a induce în eroare utilizatorii și a le colecta datele bancare sub pretextul achiziției de bilete.

Recomandare: Înainte de a introduce date personale sau bancare, verificați cu atenție adresa URL și accesați doar platforme oficiale. De asemenea, evitați accesarea link-urilor primite prin e-mailuri sau mesaje nesolicitate care vă direcționează către pagini suspecte.”

Iată ce sunt și cum pot fi recunoscute site-urile clonă:

“Un site-clonă este o pagină web frauduloasă, concepută pentru a imita în detaliu aspectul și funcționalitatea unui site oficial aparținând unei entități de încredere, precum bănci, companii de livrări sau instituții publice. Scopul acestor site-uri este de a induce în eroare utilizatorii și de a-i determina să furnizeze informații sensibile.

Cum funcționează?

Site-urile-clonă sunt controlate de atacatori și sunt găzduite pe domenii diferite față de cele oficiale (ex: serviciu.xyz, bancata.io). Utilizatorii care introduc date personale sau financiare pe aceste pagini riscă să devină victime ale furtului de identitate sau ale unor fraude financiare.

Recomandări pentru protecția împotriva site-urilor-clonă:

  • Evitați furnizarea de date cu caracter sensibil la cerere.
  • Verificați cu atenție adresa URL pentru a confirma autenticitatea site-ului accesat.
  • Nu accesați link-uri suspecte primite prin e-mail sau mesaje.
  • Utilizați instrumente precum ScamAdviser.com sau VirusTotal.com pentru a verifica siguranța unui site.
  • Prevenția este cheia protecției în mediul digital. Asigurați-vă că fiecare accesare online este una sigură!”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian