Actualitate SĂNĂTATE Social

DUPĂ CERNĂTEȘTI, ȘI BUZĂUL, RM.SĂRAT ȘI PĂTÂRLAGELE CER RECALCULAREA RATEI DE INFECTARE CU CORONAVIRUS

După Cernătești unde primarul a cerut recalcularea ratei de infectare cu noul coronavirus, rată care plasează comuna în scenariul roșu cu toți elevii acasă la 14 septembrie, și în alte localități unde sunt focare în aziluri s-a cerut recalcularea datelor problemei. Autoritățile spun că aceste focare din aziluri sunt izolate de restul comunității, nu vorbim despre o transmitere comunitară, și, în consecință, nu sunt motive reale ca elevii să rămână acasă și să învețe online ori în sistem hibrid.

În consecință, miercuri, reprezentanții DSP Buzău au cerut recalcularea ratei de infectare în localitățile unde sunt aziluri de bătrâni în care sunt declarate focare de boală. Recalcularea acestor rate în aceste localități ar putea schimba radical scenariul după care se vor deschide școlile la 14 septembrie.

Astfel, s-a cerut recalcularea ratei de infectare cu noul coronavirus pentru municipiul Buzău, pentru municipiul Rm.Sărat, pentru  Pătârlagele, aflate în scenariul galben cu învățământ hibrid, dar și pentru Cernătești, cea din urmă localitate aflându-se acum în scenariul roșu care nu permite copiilor să meargă efectiv la școală, ci aceștia trebuie să învețe online. În toate aceste localități, sunt focare de coronavirus în centre de ocrotire socială, centre care sunt însă izolate și de unde beneficiarii nu ies.

”Ținând cont de situația ratei de incidență la nivelul localităților Buzău, Pătârlagele, Rm.Sărat și Cernătești și faptul că 129 de cazuri se datorează unor focare delimitate de colectivitate care pot fi gestionate prin măsuri adecvate, DSP a transmis INSP o propunere de a elimina din calculul ratei de infectare numărul de cazuri care provin din focare. Vorbim despre 40 de cazuri în municipiul Buzău, 55 în Rm.Sărat, 20 de cazuri la Pătârlagele și 14 cazuri la Cernătești. Urmează ca în cursul acestei zile sau cel târziu joi, INSP să formuleze un răspuns în acest sens și, în funcție de acesta, fie se va recalcula rata de infectare dacă aceste cazuri pozitive din focare vor fi eliminate, fie se va menține rata de infectare calculată inițial, urmând ca peste o săptămână această rată să fie recalculată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Buzău, Denisa Irimia.

Dacă INSP va recalcula rata de infectare este posibil ca în comuna Cernătești, unde focarul de coronavirus oricum se închide luni, pe 14 septembrie dacă nu mai apare vreun alt caz, copiii să meargă cu toții la școală și să participe la cursuri din clasă.

În ceea ce privește celelalte localități, o eventuală recalculare a ratei de infectare cu coronavirus la nivelul comunității ar putea însemna, de asemenea, aplicarea a noi scenarii după care vor fi deschise școlile, la 14 septembrie.