Actualitate

PERCHEZIȚII LA HOȚI DIN BUZĂU CARE ACȚIONAU ÎN BELGIA! Cum acționau și ce furau buzoienii (Video)

Percheziții desfășurate în municipiul Buzău, la persoane acuzate de comiterea a peste 100 de furturi comise în Belgia. Mai multe persoane sunt bănuite că au furat din locuințe și anexe obiecte de grădinărit, biciclete, mașini-unelte, motoare pentru bărci și multe altele, prejudiciul creat astfel fiind de peste 500.000 de euro. 11 percheziții au fost desfășurate în municipiul Buzău, în cadrul unei anchete comune a autorităților române și belgiene.

Potrivit anchetatorilor, în ultimii 4 ani, membrii grupării infracționale, toți din municipiul județul Buzău, au comis peste 100 de furturi în Belgia. Intrau în locuințe și locuri împrejmuite și furau obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari. Uneori, hoții se refugiau și ascundeau bunurile furate într-un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania. Prejudiciul total calculat de anchetatori se ridică la peste 500.000 de euro.

Autoritățile belgiene au intrat pe fir și au solicitat sprijin anchetatorilor români. Astfel, marți, 8 septembrie 2020, polițiștii din judeţul Buzău, doi poliţişti de caz din Belgia și procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare la 9 locuinţe şi 2 societăţi comerciale, unde existau indicii că suspecții depozitau o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni. În urma percheziţiilor, au fost găsite şi ridicate peste 130 de bunuri, unele provenind din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unelte, biciclete, scule pentru pescuit etc.).

Au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene. Potrivit unor surse, suspecții sunt persoane certate cu legea, aflate în atenția oamenilor legii pentru faptele comise: fie furturi, fie scandaluri ori fapte comise cu violență.

Iată comunicatul referitor la acest caz, remis de DIICOT:

“La data de 08.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigații Criminale și IPJ Buzău – Serviciul de Investigații Criminale au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Belgia, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor contra patrimoniului. Schimburile de informaţii desfăşurate au condus la formularea şi transmiterea, în luna iunie 2020 de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia.
În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracțională organizată constituită din cetățeni români a acționat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuințe și locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.
Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracțiuni de furt calificat.
În urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate bunuri provenite din infracțiunile comise pe teritoriul Belgiei care au fost trimise țării solicitante, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate.
Activităţile au beneficiat de sprijinul criminaliştilor, luptătorilor SAS și a lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Buzău.”