Actualitate POLITICĂ

După politică, se apucă de cultură. Cezar Preda, bonjour, Paris!

Unul dintre politicienii care au dominat ani de zile scena politică românească, fostul lider democrat Cezar Preda, care a încheiat cariera politică în 2020, se pregătește pentru un mandat în zona diplomației culturale. Fostul politician va fi propus pentru postul de director adjunct al reprezentanței Institutului Cultural Român la Paris. Propunerea, formulată de directorul ICR, va parcurge mai multe etape. După avizarea de către ministerele Culturii și Afacerilor Externe, propunerea, care nu este singulară, fiind nominalizări pentru mai multe posturi din rețeaua ICR, va ajunge la comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților, unde vor avea loc audieri. Parcurgerea acestui circuit ar putea dura aproape o lună, dar este puțin probabilă respingerea vreunei candidaturi. Astfel, cel mai probabil din aprilie, Cezar Preda va deveni oficial director adjunct al reprezentanței de la Paris a ICR, alăturându-se altor buzoieni care pun umărul la promovarea culturii românești în afara granițelor țării. Amintim, aici, pe Adriana Pietrăreanu, parte a echipei de la ICR Bruxelles, al cărei mandat ar putea fi prelungit, dar și Valeriu Șușnea, desemnat, în noiembrie anul trecut, membru al Consiliului de conducere al ICR.

Contactat de sansanews.ro, Cezar Preda a confirmat că va fi nominalizat pentru postul de director adjunct al ICR Paris:

” Eu, în viață, n-am răspuns decât provocărilor. Nu m-am dus unde lucrurile mergeau perfect, ci acolo unde se puteau face multe lucruri bune. Și aici mă duc să fac o echipă bună cu doamna director de acolo și cred că pot contribui la un real succes. Îmi doresc ca, sub noua conducere, ICR să schimbe ceva dintr-o percepție vehement criticată de oameni din interiorul fenomenului cultural.”

În ceea ce privește modul în care CV-ul său răspunde cerințelor postului, Cezar Preda a arătat că își va folosi experiența în domeniul administrației și al managementului:

”Eu am o pregătire tehnică și faptul că am manageriat atâtea lucruri, că predau management, în prezent, contează într-o echipă. Sunt un bun organizator și, prin modul cum am dezvoltat legături cu administrațiile publice din România, pot să ajut. ICR are posibilitatea să facă multe parteneriate cu consilii județene, cu primării, cu oameni de afaceri, se pot face multe lucruri.”

Pentru prima oară după momentul retragerii din 2020, fostul lider democrat a vorbit și despre intențiile pe care le-a avut odată cu renunțarea la politică. Cezar Preda și-a dorit să ocupe un post greu în diplomația românească, acela de consul al României la Strasbourg, post pentru care nu s-a făcut o nominalizare.

”Am activat 16 ani la Strasbourg, ca membru al delegației la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cred că am avantajul de a cunoaște realitățile de acolo. Nu s-au făcut, însă, propuneri pentru acest post și sunt convins că nu va fi o prioritate nici în perioada următoare. Este cel mai greu consulat al României, acolo sunt concentrate toate instituțiile importante pentru cetățenii români, acolo vin toți cei care au de clarificat probleme, în principal de ordin juridic.” a subliniat Preda care, dincolo de nominalizarea pentru ICR Paris, nu a renunțat cu totul la planul unei cariere diplomatice la Strasbourg.

După 1989, Cezar Preda și-a făcut debutul în administrație, în postul de viceprimar, și a ocupat mai multe funcții în Primăria Buzău, până în 1996. După acest an, a trecut în zona privată, în cadrul unei importante companii de salubritate cu acționariat german, prezentă pe piața românească. După 2004, a fost ales deputat, timp de patru mandate, dintre care trei în circumscripția Buzău. De-a lungul carierei politice, a fost președinte al Organizației PD Buzău, a urcat în ierarhia formațiunii până la funcția de prim-vicepreședinte, fiind unul dintre cei mai vocali lideri democrați, susținător al președintelui Traian Băsescu.