Actualitate

După potopul de afară, taifun în facturi. Anunț de ultimă oră al autorităților cu privire la apa de ploaie

În Vrancea, autoritățile anunță eliminarea taxei pentru apa de ploaie, însă buzoienii nu par a avea vreo scăpare de la plata acestui serviciu. Autoritățile spun că nu e cale să se renunțe la plata integrală a apei pluviale astfel că mai mult ca sigur buzoienii vor regăsi în factura pe care o vor primi în august costul preluării apei de ploaie de către sistemul de canalizare al orașului.

Cum a fost potop zile bune, cu siguranță facturile la apă vor atârna greu în bugetul buzoienilor si al râmnicenilor. Până acum, în primele 3 săptămâni ale lunii iunie, cantitatea de precipitații înregistrată la stația Direcției Apelor Române Buzău Ialomița a fost de peste 146 l/mp, față de o medie multianuală pe o lună întreagă de 82 l/mp. În aceste condiții, e clar că facturile vor exploda.  Sumele exacte pe care le vor scoate din buzunare buzoienii și râmnicenii vor fi calculate în funcție de cifrele pe care le va primi Compania de Apă de la meteorologi.

“Procedura este aceeaşi cu cea care a fost lună de lună şi care este aprobată prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară care prevede o formulă de calcul pentru canalizarea apei meteorice. Conform acestei formule de calcul, se folosesc trei parametri, şi anume acel coeficient specific de apă meteorică comunicat de Autoritatea Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară prestării serviciului de evacuare apă meteorică, care se înmulţeşte cu suprafaţa totală declarată de fiecare utilizator de pe care se colectează ape meteorice şi cu coeficientul de scurgere, care, la nivelul ariei de operare a Companiei de Apă Buzău, este de 0,7” , a declarat pentru șansanews.ro Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă Buzău.

Plata apei de ploaie căzută luna aceasta se va regăsi pe facturile buzoienilor în luna august.

“Vom cunoaşte rezultatul aplicării formulei de calcul referitoare la ploile care au avut loc în luna iunie, abia în facturile lunii august, pentru că noi avem un contract cu Autoritatea Naţională de Meteorologie care ne comunică în luna următoare cantitatea specifică de apă meteorică ce a picat în cursul lunii anterioare. Noi preluăm această cantitate în facturile care se emit la începutul lunii august pentru luna iulie.”

Între timp, până la primirea datelor de la meteorologi și calcularea facturilor, autoritățile buzoiene spun că se vor așeza la masa discuțiilor împreună cu conducerea Companiei de Apă, pentru a vedea dacă există totusi vreo posibilitate legală astfel încât majorarea facturilor să fie atenuată.