Actualitate

Risc maxim de inundații după ploile torențiale din ultimele ore. Hidrologii au emis COD ROȘU

Risc maxim de viituri în nordul județului. Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații ce vizează afluenți din zona de munte ai râului Buzău și anunță că în orele următoare s-ar putea depăși cotele de pericol pe mai multe cursuri de apă care se varsă în râul Buzău. O avertizare cod roșu de viituri este valabilă până la ora 21:00.

“COD ROŞU Data: 22.06.2021 ora 15:20 – 22.06.2021 ora 21:00

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Bâsca Mare – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Pătac – amonte S.H. Varlaam, Cășoaca Mare, Ghiurca Mare (afluenți ai râului Buzău).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cernat (afluent al râului Bâsca Mare), Cășoaca Mare – bazin superior.”, transmite INHGA.

Riscul de inundații persistă pentru că după ora 21:00 vor rămâne în vigoare alte avertizări, atât cod portocaliu, cât și cod galben. Avertizările vizează Bâsca Mare – bazin mijlociu și inferior, Călmăţuiul, râul Buzӑu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, precum și Rm. Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

“Toate instituțiile implicate în coordonarea acțiunilor în această perioadă sunt în alertă: ISU, Jandarmerie, Poliție, Instituția Prefectului. La fel și primăriile din Gura Teghii, Siriu și Nehoiu. Ne așteptăm la creșteri de debite, este risc de viitură pe cursurile de apă din zonă, primarii au informat populația, ISU și IJJ sunt pregătite să intervină dacă se produce vreun dezastru. Primăriile au serviciu de permanență.”, a declarat prefectul Silviu Iordache, la Focus Tv.