Actualitate SĂNĂTATE

După Țintești, o altă comună intră sub restricții din cauza numărului mare de infectări COVID-19! Cât de mult s-a extins virusul în județul Buzău

Restricții impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență într-o comună din județul Buzău, la doar câteva zile după ce Țintești a reușit să scape de regulile impuse ca urmare a numărului mare de infectări înregistrat într-un interval de 14 zile. De această dată, decizia vizează comuna Vâlcelele, acolo unde vineri, rata de incidență a depășit pragul de 2 cazuri la mia de locuitori. Deși vorbim de doar trei cazuri COVID-19, numărul mic al locuitorilor a făcut ca rata de incidență să fie de 2,15 la mia de locuitori și deci să fie impuse restricții.

Cu alte cuvinte, în următoarele 14 zile, locuitorii sunt obligați să respecte pe lângă regulile deja știute, respectiv purtatul măștii în aglomerație și spații închise, și alte restricții, cei mai afectați fiind cei care au programate nunțile în acest interval. Asta pentru că, evenimentele trebuie organizate cu un număr mai mic de participanți.

” Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) din comuna VÂLCELELE (2,15/1000 locuitori), unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Numărul lor crește până la 300 în interior doar dacă este vorba despre persoane vaccinate, sau care au teste cu rezultate negative”

De asemenea, în acest interval ”activitatea în baruri, cluburi și discoteci din comuna VÂLCELELE este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Pe de altă parte, comunele Țintești și Racovițeni au depășit 1,5 cazuri la mia de locuitori, fiind foarte aproape de pragul de 2 cazuri la mia de locuitori, situație în care ar fi impuse aceleași restricții.

În prezent, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publcă jumătate dintre comunele din județ dar și cele două municipii precum și două orașe înregistrează cazuri COVID-19. Singurul oraș în care, deocamdată, nu este nicio persoană bolnavă este Pogoanele.