Actualitate Agricultura acum

După un sezon total atipic în care irigațiile au fost sistate în plină vară, ANIF lucrează acum la capacitate maximă. Sunt cereri pentru a fi irigate mii și mii de hectare de culturi

După luni bune în care a plouat abundent iar fermierii se rugau ca ploaia să nu mai cadă, a venit vremea în care e nevoie de irigații.

La Buzău, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare lucrează în această perioadă la capacitate maximă, fiind numeroase cereri din partea agricultorilor de a le fi irigate culturile. Practic, volumul de apă folosit la udarea culturilor și livezilor în aceste zile este de 6-7 ori mai mare decât cel din luna iunie, atunci când de altfel, la un moment dat, agricultorii, au cerut ANIF întreruperea irigațiilor pentru două săptămâni, fiind exces de apă în sol.

„Primele semne de revitalizare ale irigațiilor au apărut încă din luna iulie, începând cu 5-7 iulie 2021. Au început să apară solicitări pentru apa de irigații de la cele 10 organizații, motiv pentru care, în luna iulie, apa pentru irigații consumată s-a ridicat undeva la 2 milioane de metri cubi. În luna august, în data de 10 august, ANIF-ul lucrează la capacitate maximă, cerințele sunt maxime, estimăm pentru această lună un consum de peste 6-7 milioane de metri cubi de apă. Adică, practic, ANIF-ul a început campania de irigații în luna august, cam în ultima lună de vârf, din păcate, datorită lunilor ploioase martie, aprilie, mai, cerința de apă a fost foarte mică. În luna mai, iunie, consumul de apă pentru irigații a fost undeva la un milion de metri cubi, iar în luna august, estimările noastre arată că vom ajunge undeva la 6-7 metrii cubi de apă pentru irigații. ” a declarat directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen

Cel mai mult se irigă în aceste zile porumbul, floarea soarelui, dar și  legumele:

„În această perioadă se irigă în special, cultura de porumb, cultura de floarea soarelui, viile, livezile și legumele. Avem solicitări mari de apă de la Organizațiile Udătorilor de Apă și în special de la SC.AFILIU din comuna Amaru, care irigă o suprafață de peste o mie de hectare. Deja, în acest moment, din cele 17 mii de hectare contractate, am reușit să irigăm 10 mii-10 500 de hectare. Undeva în lunile septembrie-octombrie estimăm să acoperim cele 17 mii de hectare contractate pentru anul 2021. Noi lucrăm la capacitate maximă, am luat legătura cu președinții de organizații, au apă suficientă, nu sunt reclamații, eventual putem mări nivelul apei sau volumul apei, pe canal, avem această posibilitate.  După cum știți, Canalul Vest este în reabilitare, iar acum putem mări volumul de apă, deci în acest moment nu sunt probleme din punct de vedere al irigațiilor.”,  a mai declarat Carpen.

In luna iunie, anul acesta, pentru prima data în ultimii 25 de ani, fermierii au cerut ANIF să oprească irigațiile din cauza volumului foarte mare de precipitații înregistrate. Solul era îmbibat de apă, iar pentru a-și salva culturile, agricultorii au recurs atunci la lucrări pentru desecarea câmpurilor.

Lucrurile s-au schimbat complet acum când, după zile întregi de caniculă, tot mai mulți fermieri cer ANIF să le irige culturile.